Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Видео: Стара Силистра - електронно достъпна

Видео: Стара Силистра - електронно достъпнаВестници и списания, издавани в Силистра от края на 19 до средата на 20 век, вече могат да се четат и в интернет. Тази възможност стана факт с реализацията на проекта "Стара Силистра - електронно достъпна" на Регионалната библиотека "Партений Павлович".

В рубриката "Електронна Силистра" на интернет страницата на библиотеката са публикувани близо 1000 страници от общо 26 периодични издания, издавани в града в периода от 1884 до 1940 година. Сред любопитните заглавия са седмичникът за политика и обществени знания "Пробуда", "Свободна България" -вестник за политика, седмичният вестник за национални въпроси "Свободна Добруджа", илюстрованото списание за деца "Детска радост", педагогическият вестник "Народно училище" и музикалният "Кавал".

"Много от тези издания са изчезнали от Силистра в периода, когато е била под румънска окупация, и ние много се радваме, че можем да ги представим на нашите потребители и на всеки, който се интересува от история и краезнание", сподели Красимира Няголова от Регионална библиотека "П. Павлович" - Силистра.

В периода до 1940 г. Силистра е ключов книжовен център със съществен принос в развитието на българското книгоиздаване. Дигитализираните копия на периодични издания от онова време са ценен източник на информация за краеведи, учители по история, студенти и ученици.

"Има възможност за търсене по ключови думи и това позволява на изследователите бързо да достигат до информацията, която е ценна за тях", твърди Мануела Енчева - отдел "Краезнание".

Инициативата на Силистренската библиотека е отворена и ще продължи с качването в интернет на други дигитализирани печатни издания от по-ново време.

 

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе