Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Видео: Проблеми с хематологичните изследвания

Видео: Проблеми с хематологичните изследванияПациентите с редки хематологични заболявания вече трябва да
провеждат диспансерните си прегледи само в специализираните отделения и клиники в страната. Промяната е въведена с наредба на здравното министерство. Специализирани клиники обаче има само в големите градове това на практика лишава много пациенти от страната от нормално медицинско обслужване.

Над 150 пациенти с хематологични заболявания от Силистра и района вече ще трябва да пътуват до други градове, защото диспансеризацията при местния специалист-хематолог отпада.

„Оттук-нататък пътят за проследяването им е следният – те ще могат да получават направления от личния си лекар за клинична процедура и с това направление ще посещават клиниките по хематология, където ще им бъде извършвано диспансерното наблюдение”, обясни Лидия Костадинова – експерт в РЗОК-Силистра.

В Силистра обаче няма нито отделение, нито клиника и на практика достъпът на пациентите до адекватни медицински грижи е затруднен.

„Защо да не мога да си остана аз при него и да
ходя примерно веднъж, когато имам възможност в този обособен център. Самата невъзможност и достъпът - това повече ме притеснява”, каза Албена Иванова.

Специализираните клиники и отделения осигуряват на пациентите комплексно и качествено наблюдение и лечение - така от здравното министерство обясняват новостите в диспансерното наблюдение. Промяната е по предложение на националния консултант по хематология с цел по-доброто обслужване на пациентите. Хората обаче смятат, че са лишени от равни условия за достъп.

„Аз искрено се надявам повече хора с такива редки хематологични заболявания да се обадят и по някакъв начин да опонираме това нещо, ако трябва и в съда”, сподели Албена Иванова.

Досега в здравното министерство не са постъпвали оплаквания от пациенти по този въпрос. От ведомството се ангажират да подложат темата на ново обсъждане и отново да потърсят диалог с националния консултант и с пациентските организации.

 

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе