Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Деца и ветерани пяха „День победы“ от прозорците

Деца и ветерани пяха „День победы“ от прозорците

Милиони руснаци излязоха навръх Деня на победата 9 май, за да отбележат националния празник на страната по вълнуващ начин.

Заради пандемията от коронавирус и мерките за социално дистанциране млади и стари излязоха по тераси и прозорци и заедно пяха емблематичната песен „День победы“.   

За първи път в историята си Русия не празнува зрелищно и многолюдно годишнината от победата във Великата отечествена война, като отмени традиционния военен парад на Червения площад. Беше показано само внушително авиошоу, демонстриращо въздушната военна мощ на страната.

Именно затова от невръстни деца до ветерани от Втората световна война се включиха заедно в изпълнението на патриотичната песен, а видеото в YouTube събра над 100 хиляди гледания само за няколко часа.

 „День победы“ е създадена от композитора Давид Тухманов с текст на Владимир Харитонов. Свързана с Втората световна война, тази песен се ражда  през 1975 г. и е символ на празненствата в чест на 9 май  - Ден на победата във Великата отечествена война, не само в Русия, но и страните от ОНД.

През март 1975 г. поетът Владимир Харитонов се обръща към Давид Тухманов  с предложение за създаването на песен, посветена на Великата отечествена война. В този момент страната се подготвя за честване на 30-та годишнина от победата, а Съюзът на съветските композитори е обявявил конкурс за най-добра песен за войната. Само няколко дни преди края на конкурса Харитонов дава стихотворението на своя сътрудник. Тухманов много бързо създава музиката и песента успява да се класира за последното прослушване на конкурса. Съпругата на Тухманов, певицата Татяна Сашко, изпълнява за първи път „День победы“.

Песента не успява да спечели журито. Едва през ноември 1975 г. на концерт, посветен на Деня на милицията, Лев Лещенко изпълнява на живо „День победы“ и успява да плени публиката завинаги. От този момент песента се превръща в истински химн на победата, а цялата страна започва да я пее.

 

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе