Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

САЩ и Великобритания спряха военната помощ за Сирия

САЩ и Великобритания спряха военната помощ за Сирия

Лондон/Вашингтон. САЩ и Великобритания са спрели всичките си военни помощи за опозицията в северна Сирия, съобщи говорител на американското правителство, цитиран от Би Би Си. Става дума за така наречеата "нелетална" помощ.

Решението е било взето, след като ислямистки бунтовници са превзели бази, доскоро контролирани от подкрепяната от Запада Свободна сирийска армия (FSA). Говорителят уточнява, че то не се отнася до хуманитарните помощи, които се разпространяват чрез международни и неправителствени организации.

Миналата седмица Ислямският фронт обяви, че се оттегля от командването на Върховния военен съвет на Свободната сирийска армия. Четири дни по-късно негови бойци превзеха базите и складовете в близост до гранично-пропускателния пункт с Турция Баб ал Хауа, в северозападната провинция Идлиб. Говорителят на групировката твърди, че са "помолили" хората на FSA да напуснат поделенията. Там се съхраняваха оръжия и оборудване, доставени в Сирия през Турция.

Ислямският фронт беше сформиран в края на миналия месец чрез обединение на седем бунтовнически групи. Те обявиха, че са основали най-големия съюз от началото на конфликта досега и че разполагат с общо 45 000 бойци. Основната им цел е да свалят президента Башар ал Асад и да наложат ислямска държава. Организацията не включва свързаните с "Ал Кайда" групировки "Ислямска държава в Ирак и Леванта" (ISIS) и "Ал Нусра", но хартата му приветства чуждестранните бойци като "братя, които ни подкрепят в джихада".

Говорителят на американското посолство в Анкара обясни пред "Ройтерс", че в момента тече разследване, за да се установи статутът на оборудването и другите доставки, намирали се в базите в Баб ал Хауа. Вашингтон се беше ангажирал с изпращането на несмъртоносна военна помощ за Сирийската национална коалиция, местните опозиционни съвети и Свободната сирийска армия на стойност 250 милиона долара.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе