Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Великият везир на Нова Турция

Великият везир на Нова Турция

Някои казват, че е започнала "ерата Давутоглу", други още го наричат "марионетка"

На 56 г. бившият шеф на турската дипломация Ахмет Давутоглу за втори път пое премиерския пост в югната ни съседка. Той се ползва с пълното доверие на президента Реджеп Ердоган, доказвайки своята вярност през годините и без никакви опити да засенчи държавния глава.

Още през август 2014 г. никой не бе изненадан, че Давутоглу зае поста на премиер. Под бурните ръкопляскания първото нещо, което той заяви, бе неговата лоялност и абсолютна преданост към президента. "Семената на раздора не могат да бъдат посети между нас", каза бившият топ дипломат, осъзнавайки, че без благословията на Ердоган не би стигнал до този пост. Анализатори веднага побързаха да коментират, че Турция е влязла в ерата на премиерите марионетки, но през изминалата една година Давутоглу сякаш се опита да ги опровергае. И може би успя.

Най-верният сред верните е определян по-скоро като интелектуалец, а не като човек "на камерите". Роден през 1959 г. в провинция Коня, Ахмет Давутоглу е сред най-старателните ученици. Посещава елитната гимназия Erkek Lisesi, където научава английски и немски, преди да получи образованието си в областта на икономиката и политическите науки в университета Богазичи. Именно неговата ерудираност и смиреност са нещата, които привличат вниманието на Ердоган. През 2001 г. Давутоглу печели президента с книгата си "Стратегическа дълбочина", едно неясно заглавие на труда му, в който разкрива своите амбиции за развитието на Турция, които по-късно стават известни под името "Нулеви проблеми със съседите". Впечатлен от идеите му Ердоган го назначава на поста дипломатически съветник, а през 2009 г. го издига до външен министър. Така Давутоглу се превръща в архитект на новата турска дипломация, наречена "нео-османска", с която иска да превърне Турция в неизменна сила в Близкия изток и мюсюлманския свят. Година по-късно Давутоглу влиза в списъка на "Стоте на влиятелни личности в света" на сп. "Форин полиси" затова, че успява да възвърне влиянието на Турция и да защити мястото й на международната сцена. През 2011 г. обаче стана ясно, че амбициозната му външна политика се е провалила. Особена вина за това имат арабските революции. Анкара влошава връзките си и със своите съседки. Сриват се отношенията на страната и с Египет, Сирия и Израел. Турската дипломация претърпява пълно фиаско.
Така наравно с президента Давутоглу се превръща в любима мишена на критици и медии. В началото на кампанията на последните избори на Партията на справедливостта и развитието, чиито председател е именно бившият дипломат, мнозина се съмняват в способността му да я поведе в успешна посока. Безспорната победа на управляващите обаче за кратко успя да заглуши гласовете на критиците му, а турският в. "Хюриет" излезе със заглавие "Роди се нов лидер: Ахмет Давутоглу".

След триумфа на парламентарните избори през ноември любимецът на Ердоган благодари на Бог за победата, но всъщност той трябваше да благодари и на самия себе си. В кампанията преди изборите, белязана от терористични атаки в страната, Давутоглу изигра добре картите си, превръщайки безопасността и целостта на Турция в свое мото - "ПСР или хаос". След нападението в Анкара, при което загинаха 102 души, премиерът обяви екстремистите от "Ислямска държава" за враг номер едно на Турция. "Имаме нужда от силно правителство, за да защитим стабилността. ПСР е единствената надежда на Турция", заяви гръмко Давутоглу два дни преди изборите в своята крепост Коня. Така на 1 ноември, триумфирайки с над 22 млн. гласа, което е рекорд за партията, "турският Кисинджър" определи това като победа за демокрацията. Той заяви още, че се надява да служи на турските граждани в следващите четири години и да стои отново пред тях през 2019 г. След ерата Ердоган и особено след тази реч, вероятно започна ерата Давутоглу.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе