Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Вечният враг на Путин пое финансите на Украйна

Вечният враг на Путин пое финансите на Украйна

 

Невероятно, на факт. Бившият грузински президент става вицепремиер на Украйна. Михаил Саакашвили се връща с гръм и трясък с световната политика като втори човек в кабинета на Денис Шмигал и главен отговорник за заема от Международния валутен фонд, благодарение на който Украйна отърва дефолта.  

Саакашвили има най-спорната биография на източен политик в последни 20 години. В началото на кариерата си успява да детронира от власт непоклатимия от социалистическо време Едуард Шеварнадзе и изкарва два мандата като президент. По време на управлението си той промени страната така, както никой друг преди това. Наричан „героят на Розовата революция" той успя да постигне най-впечатляващите икономически резултати. С времето обаче зачестиха обвиненията, че Саакашвили управлява все по-авторитарно. А след като Грузия загуби войната с Русия за Южна Осетия, популярността на грузинския рязко спадна и на парламентарните избори през есента на 2012 година неговата партия "Единно нациално движение" загуби от "Грузинска мечта" на милиардера Бидзина Иванишвили, който стана премиер.

За около година и половина до ноември 2016-а той е съветник на украинския президент Петро Порошенко, а междувременно и губернатор на Одеска област. Получава украинско гражданство, а грузинското му е отнето. Срещу него започва разследване, а след това съдът в Тбилиси го осъди задочно на 3 години затвор за злоупотреба със служебно положение. Той бе признат за виновен, че през 2008 г. е помилвал четирима офицери от полицията, осъдени за убийството на банкера Сандро Гиргвлиани, като по този начин е пренебрегнал държавната комисия по помилванията.

Въпреки това Саакашвили така и не беше върнат от нито една държава, в която е бил оттогава, на Грузия за излежаване на присъдата си.

Топлите му отношения с Порошенко приключват преди три години, когато Саакашвили създава украинската опозиционна партия "Движение на новите сили" и се заканва да свали управляващите. Депортиран е в Полша.

След като миналата година Зеленски спечели изборите, на които Саакашвили даде подкрепата си за Юлия Тимошенко, бившият президент се завърна в очакване на висок пост.

Днес го получи . Предложен е за вицепремиер лично от президента на Украйна Володимир Зеленски, предадоха ТАСС и украински медии. Приех предложението на Зеленски, заяви Саакашвили при среща с членове на фракцията на управляващата партия "Слуга на народа". Саакашвили уточни, че Зеленски му е възложил "преговорите с Международния валутен фонд" на фона на "катастрофална ситуация с икономиката" на Украйна.

Това безспорно е и най-ключовата позиция в Украйна предвид факта, че одобряването на заема от МВФ от украинския парламент се случи след като Зеленски обяви пред депутатите, че страната е изправена пред две алтернативи – или взима заема от Фонда или обява дефолт. Приемането на огромния кредит съвпадна със смяната на властта в Киев. Двегодишното управление на премиера Хончарук приключи след сблъсък с Игор Коломойски - един от най-богатите бизнесмени, опитващ се да си върне национализираната "Приватбанк" и смятан за ментор на Зеленски.

 Новият министър-председател - Денис Шмигал, досега бе вицепремиер и се смята за близък с най-богатия украинец Ринат Ахметов. Той е с богат административен опит, но финансите на страната оттук нататък ще са в ръцете на Саакашвили. Икономиката ще приеме рязък завой към Америка. А примирието на Украйна с Русия е дотук.

Войната Саакашвили  - Путин влиза в нова фаза.

 

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе