Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Албания вече дава над 3000 евро за първородно дете

Албания вече дава над 3000 евро за първородно дете

Албания въведе в действие новата си програма за увеличаване на раждаемостта в страната. Родителите на вече ще получават стимули, като за първородно дете младите родители вече ще получават по над 3000 евро. Това е заложено в мерките на албанското правителство, които влязоха в сила от 1 януари.

За първо дете помощта, която държавата дава е в размер на 400 000 леки (местната валута), което е около 3230 евро. Още по-голям е бонусът обаче за всяко следващо дете – за второ е двойно - 800 000 леки (6460 евро) и тройно за трето - 1,2 милиона леки (9690 евро).

Премиерът Еди Рама вече раздаде и първите чекове, съобщава МИА. Той се появи в клиника в Тирана, където тържествено връчи съответните суми на първите майки, родили през новата 2019 година.

От 2019-а в Албания влизат в сила и други финансови стимули, като например премахването на митата от 20 процента за земеделска техника, което се предполага, че трябва да подпомогне местните фермери, както и двойно намаляване на студентските такси.

Бе предприета и една донякъде репресивна мярка – затварят се всички игрални зали и казина в жилищни зони, които досега бяха характерни за албанската столица и особено за центъра на града. Оттук насетне казина ще има само в хотели от висока категория.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе