Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

САЩ вдигат 4 пъти парите за армия в Европа

САЩ вдигат 4 пъти парите за армия в Европа

Американският президент Барак Обама планира да увеличи над 4 пъти военните разходи на САЩ в Европа - от 789 млн. долара до 3,4 млрд. долара, предаде Ройтерс. По този начин ще бъде увеличено и разполагането на тежка военна техника, бронирани машини и друго оборудване в страните от Централна и Източна Европа, членки на НАТО.

Планираната мярка от страна на САЩ бе определена като "възпиращо средство" срещу Русия от в. "Ню Йорк Таймс", а от администрацията във Вашингтон коментираха, че това ще изпрати ясен сигнал към Москва да се въздържа от агресивни действия в региона.

Анализатори коментират, че Москва ще бъде раздразнена от планираното разполагане на сили в Унгария, Румъния и балтийските републики. От "Ню Йорк Таймс" обаче обръщат внимание на факта, че искането е подготвено от Белия дом така, че да бъде еднократно, и е оставено на следващия президент да реши дали да продължи тази политика след 2017 г.
Междувременно вчера американският военен министър Аштън Картър съобщи, че Пентагонът планира да увеличи бюджета си за борба с "Ислямска държава" през 2017 г. до 50%, което е приблизително 7,5, млрд. долара.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе