Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Вдигат ДДС-то в Кипър

Вдигат ДДС-то в Кипър

Никозия. Данъкът върху добавената стойност (ДДС) в Кипър се вдига. Той ще достигне 19 % за над три четвърти от стоките и услугите в страната. Това съобщи Кипърската информационна агенция, цитирана от БГНЕС.

Промяната е част от мерките на правителството, които предприе след миналогодишното споразумение с международните кредитори (Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд). Тогава страната получи антикризисна помощ в размер на 10 милиарда евро.

Ръстът на приходите в бюджета от увеличения данък през 2014 година ще бъде едва 0,6% или 10 милиона евро, съобщават от кипърското министерство на финансите. От там изтъкват, че през 2013 година постъпленията от данъка са били 1,648 милиарда евро.

Продължава рецесията в кипърската икономика. ИТАР-ТАСС припомня, че се очаква спад за 2014 г. около 4,8%.

ДДС за ресторантите и другите заведения за обществено хранене в Кипър се увеличава от 8 на 9 %. Книгите, хранителните продукти, лекарствата, питейната вода, торовете, храната за животни ще се облагат с 5% ДДС.

Кипър остава на трето място в списъка на страните от ЕС с най-ниска данъчна ставка, въпреки увеличението, което стартира от днес. Люксембург (15%) и Малта (18%) са на първо място.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе