Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Гърция вдига първа джамия в Атина от 1829 г.

Гърция вдига първа джамия в Атина от 1829 г.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас разреши строителството на първата джамия в столицата Атина след Освобождението от Османско робство през 1829 г., съобщи БГНЕС.

Според различни преценки в момента в града има около стотина неофициални джамии, които се помещават в мазета, гаражи и други постройки. Въпреки това обаче до момента, близо 200 години след премахването на турското робство, никой не е разрешавал строеж на мюсюлмански храм.

Една от последните джамии бе превърната първо в затвор, а сега е действащ Музей на народното изкуство. Близо 40 години различни правителства се опитват неуспешно да позволят издигането на мюсюлмански храм. Досега Атина бе единствената столица в Европейския съюз, в която нямаше джамия.

Този месец кабинетът на Ципрас взе решение за рязкото ускоряване на изпълнението на плана за строителството на джамия, който е взет преди около 10 години. Властите отпуснаха и 950 000 евро държавни средства за тази цел. Джамията ще бъде построена върху терен, който е собственост на гръцките военноморски сили.

Според министъра по религиозните въпроси Никос Филис, по този начин "ще се предотврати радикализацията на младите мюсюлмани".

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе