Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

ЕП се възпротиви на орязването на бюджета

ЕП се възпротиви на орязването на бюджета

Брюксел. Европейският парламент заяви, че исканията на страните членки за орязване на бюджета на Европейския съюз за 2014 година са неприемливи и заплашват да поставят под въпрос гласуването на многогодишната финансова рамка за 2014 - 2020 година, предаде АФП.

Съветът, който представлява държавите членки, предложи за 2014 година бюджет от 142.5 милиарда евро кредитни ангажименти, или намаление с 9 милиарда евро (- 6%) спрямо 2013, както и 136.1 милиарда евро кредити за плащания, или намаление с 9.5 милиарда евро (-6.6%).

Миналата седмица съветът увери, че ангажиментите са намалени с 9.33 милиарда евро (-6.15%), но плащанията са увеличени с 1.79 милиарда евро (+1.35%). "Позицията на съвета противоречи на неговите ангажименти в сферата на възстановяването на икономиката", посочва Европарламентът.

"Въпреки поетите напоследък ангажименти за приоритет на програмите в подкрепа на заетостта, по-специално при младежите, на растежа, образованието и малките и средните предприятия, това са области, където има най-голямо орязване, възлизащо на 426 милиона евро (-3 процента)", се казва в съобщението.

Бюджетната комисия в Европарламента трябва да одобри окончателно своята позиция за бюджета за 2014 - 2020 година на 2 и 3 октомври, след което тя ще бъде гласувана в пленарната зала на 23 октомври.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе