Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

ЕП въведе таван на замърсения въздух

ЕП въведе таван на замърсения въздух

Европейският парламент одобри въвеждане на национални тавани за шест основни замърсители, сред които серен диоксид, прахови частици и азотни оксиди.

Замърсяването на въздуха предизвиква преждевременната смърт на около 400 000 души в ЕС годишно, а ограничаването му ще спести около 40 млрд. евро за разходи по замърсяването до 2030 г.

„Замърсяването на въздуха има огромна човешка и икономическа цена. То вреди също така и на околната среда чрез еутрификацията и утаяването на киселини. За него няма граници на страни членки", каза докладчикът Джули Гърлинг (ЕКР, Обединено кралство). Нейният доклад беше одобрен с вдигане на ръце.

„Това законодателство ще помогне на всички нива на управление в страните членки, включително на регионалните и местните власти, които се включиха така енергично в процеса. Призивът за действие идва отдолу", добави тя.

„Моят доклад призовава Комисията да гарантира възможно най-скоро и процедура за измерване на емисиите при действително шофиране. Ние всички сме съгласни, че проблемът с емисиите на азотни оксиди трябва да бъде решен спешно. След последните разкрития в автомобилната индустрия обществеността настоява за действия в тази сфера", заключи тя.
По-амбициозни тавани

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе