Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

В.Василев: "Застрашен е народностният характер на лова у нас"

В.Василев:

Застрашен е наследеният от 130 години народностен характер на лова, каза главният секретар на Съюза на ловците и риболовците в България Васил Василев. Коментарът му е във връзка с идеята в Законопроекта за лова и опазване на дивеча да се наложат възможности всяка дружинка да се обособи като ловно дружество.
 „Това не води до ефективност в управлението и опазването на дивеча, самите дружинки финансово не биха могли да издържат. Така ще се създадат предпоставки местни феодали лесно да обсебят тези структури, да си осигурят ловни стопанства на по-ниска цена и да лишат хората от традиционно наследения народностен характер на лова”, каза Василев. Той подчерта, че липсва държавническата позиция и визия при промените в Закона.

Главният секретар на Съюза на ловците и риболовците в България Васил Василев бе в Силистра за 120 годишнина от създаването на ловно-рибарското дружество  „Сокол 1”. Бяха осветени нови знамена на дружеството и на дружинките и заслужили деятели на ловното движение получиха награди. Според запазени документи силистренското ловно-рибарско дружество е създадено от сподвижника на Ботев и син на легендарната баба Тонка Никола Обретенов през 1887 година. Сега дружеството обединява 32 ловни дружинки. През 1987 година в района на ловната дружинка в с. Йорданово е регистриран световен рекорд от отстрелян благороден елен, оценен с 263-73 точки. Трофеят е с тегло 16 килограма.


Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе