Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Криминално

Цв. Василев давал по 25 бона на Костов месечно

Цв. Василев давал по 25 бона на Костов месечно
  • Всички наеми от офисите в сградата на "Цар Борис ІІІ" отивали за Мина Костова и баща й

25 000 лв. е била месечната издръжка на Иван Костов от банкера беглец Цветан Василев - обвиняем за аферата на века: източването и умишления фалит на КТБ.
Цветан Василев ми разпореди да намеря начин и да превеждам всеки месец на фирма на Иван Костов по 25 000 лева, разкри пред Специализирания съд основният свидетел по делото КТБ Бисер Лазов. С неговите показания започнаха разпитите по делото днес.
Лазов поиска да направи изложение преди да започне да отговаря на въпроси. Разказа, че е срещнал Цветан Василев още през 1994-95 година, когато работел в ЦКБ.
Банкерът беглец имал кредо - за да съществува една банка, тя трябва да има лоби, продължи с разкритията си Лазов. По думите му през всичките години оттогава е имало връзка между Костов и Василев. Едно от първите неща, които направил през 2000 г., когато бил поканен за изпълнителен директор на малката  тогава КТБ, било дарение за фондация "Демокрация".

Виждал съм много пъти Иван Костов при Цветан Василев, свидетелства Лазов. И разказа покъртителна случка. Веднъж през 2010 г. Василев го извикал на кръстовището на бул. "Пушкин" и "Борис Трети". Спуснали се по локалното в посока "Пирогов" към сграда на бул. "Цар Борис Трети" 159. Когато спрели, за да я огледат, дошла дъщерята на Иван Костов - Мина.
"Гледахме сградата и Василев се ангажира негови дружества да я напълнят под наем, който да получава Костова", разказа Лазов.

До 2013 г. всички фирми на Василев били преместени там. Тогава шефът на фалиралата КТБ разпоредил на счетоводителя си да изплаща на Мина и Иван Костови по 25 хил. лв. на месец. Бисер Лазов бил изпратен на среща с бившия премиер и дъщеря му, на която да се разберат как да оформят плащането. Сключен бил договор между две фирми от двете страни. Месечните траншове продължили да се изплащат редовно до затварянето на КТБ.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе