Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Порошенко и Вартоломей се договориха, Моска с остра реакция

Порошенко и Вартоломей се договориха, Моска с остра реакция

Украйнският президент Петро Порошенко и вселенският партиарт Вартоломей подписаха в Истанбул споразумение за сътрудничество. Малко след това украински медии съобщиха, че двамата са се договорили за създаването на независима украинска църква. Това пък провокира остра реакция от руска страна. Един от най-близките хора на московския патриарх Кирил, който държи и връзките с обществеността - Владимир Легойда, се изказа пред Риа Новости, че договорът въобще не означава създаване на Украинска църква и споразумението с нищо не променя ситуацията за над двата милиона православни украинци.

По думите на Порошенко обаче този договор завършва процеса за отделянето на църквата в Украйна. След подписването, Вартоломей бил по-предпазлив. Той казал, че това може да ускори приключването на процеса.

Църковният спор между Русия и Украйна рязко се изостри в средата на октомври, когато Константинополският патриарх обяви, че започва процедура за независимост на украйнската църква, като отмени документ от далечната 1685 година за преминаване на киевската митрополия към юрисдикцията на московския патриарх.
Намеренията на властите в Украйна са този процес да приключи до края на годината. Русия продължава да твърди, че това трябва да стане след църковен православен събор, на който Украйна вече обяви, че няма намерение да участва.

Руският синод смята действията на Вартоломей за разкол, категорично се разграничава от позицията му и дори заяви, че Константинопол е загубил правото да се нарича координационнен център на православието.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе