Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Въоръжен обир на 10 млн. евро в Тирана

Въоръжен обир на 10 млн. евро в Тирана

Не един милион, а десет милиона евро са откраднати при дързък въоръжен обир на летището в албанската столица Тирана вчера, съобщава МИА.

Полицията отрече първоначалната информация, че нападението е край летището на Тирана, като посочи, че грабежът е бил в самолет, готов да излети към Виена.

"Четирима въоръжени и маскирани крадци, облечени във военни униформи, първо нарязали оградата и с висока скорост са влезли на пистата на летището, приближавайки се до самолета, в който вече са се качвали пътниците. Трима от тях са влезли в самолета, взели торби с пари и са избягали”, съобщиха разследващите органи.

Според показанията на някои от пътниците на борда, те първоначално помислили, че става дума за военно учение. Онези, които дръзнали да се опълчат на грабителите, били заплашени с убийство.

Силите на реда реагират бързо на подадения алармен сигнал, като на мост недалеч от летището те влизат в престрелка с оттеглящите се престъпници, един от които е убит. Той бил тежко въоръжен - освен автомат с резервни пълнители, застреляният разполагал и с граната.

Към момента са призовани 40 човека, включително охраната на летището. Четирима от нападателите са задържани. Вицепремиерът на Албания Ерион Брасе съобщи в Туитър, че грабителите са били от "една от най-опасните банди" в страната, като добави, че полицията е елиминирала нейния главатар.

Големи суми пари редовно се транспортират през летището в Тирана, тъй като албанската централна банка не приема депозити от твърда валута от чуждестранни банки в страната. Това прави летището любима мишена за обири. През 2016 г. трима маскирани грабители нахлуха на терминал на аеропорта и откраднаха почти 3 милиона евро, натоварени за чужбина.

От австрийската авиокомпания Austrian Airlines обявиха, че вече няма да транспортират пари от Албания.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе