Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Външни министри с К-19 от Люксембург. А Захариева?

Външни министри с К-19 от Люксембург. А Захариева?

 

Външните министри на Австрия и Белгия дадоха положителни проби за коронавирус, след като присъстваха на среща с колегите си от ЕС по-рано тази седмица в Люксембург и предизвикаха опасения, че този форум може да е бил "суперразпространител" на заразата, предаде Ройтерс, цитиран от БТА. На срещата присъства и българският първи дипломат Екатерина Захариева.

Австриецът Александър Шаленберг и белгийската му колежка Софи Уилмес седяха един до друг по време на общата закуска в рамките на срещата на външните министри в понеделник, каза говорителка на външното министерство във Виена.

Има подозрения, че Шаленберг може да е бил заразен на срещата на Съвета "Външни работи" в Люксембург в понеделник, каза говорителката и добави, че министърът не проявява симптоми и се е тествал като рутинна мярка.

Днес белгийският външен министър Софи Уилмес каза, че е дала положителна проба за Ковид-19, ден след като се самоизолира с предполагаеми симптоми на болестта.

В Туитър Уилмес написа, че вероятно заразата е дошла от семейния й кръг, тъй като извън дома си взема предпазни мерки. Тя не уточни кога може да се е заразила.

Германският външен министър Хайко Маас вчера даде отрицателна проба и не е бил в близък контакт с Шаленберг, казаха от ведомството му.

Шведският външен министър Линде обаче ще работи от вкъщи докато не получи отрицателен резултат на теста.

Френският първи дипломат Жан-Ив Льо Дриан също даде отрицателна проба в четвъртък, докато беше на посещение в Алжир.

Единствената двустранна среща на Шаленберг в Люксембург беше с ирландския му колега Саймън Ковини, но при разговора е била спазвана социална дистанция.

Ирландия е информирана за положителния тест на Шаленберг, каза говорителката на австрийското външно ведомство.

В сряда Шаленберг участва и на правителствено заседание, но членовете на кабинета бяха с предпазни маски, добави говорителката.

Като предпазва мярка, днес на всички членове на правителството във Виена ще бъдат направени тестове, съобщи говорителката.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе