Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Валс се извини за нападките си към ромите във Франция

Валс се извини за нападките си към ромите във Франция

Париж. Манюел Валс, министър на вътрешните работи на Франция, който през септември предизвика полемика с изказването си за нежеланието на ромите да се интегрират, се отказа от думите си, като призна, че има семейства с „истински планове да се интегрират във Франция", предаде AFP.

Коментарите на Валс идват само ден след като полицията разруши един от най-големите ромски катуни в околностите на Париж.

В ромските лагери „естествено има румънски и български семейства, които имат истински планове да се интегрират във Франция", заяви Валс пред радио Франс Интер.

"Има обаче и много семейства, много хора, които нямат подобни планове", добави министърът.

Валс изрази съжаление за „ограничеността" на думите си и обясни, че политиката му минава през изселването на незаконни лагери, интегриране, но и връщане на семейства в родните им страни.

Франция трябва да реформира из основи системата си за прием на бежанци, която в момента се използва за „имиграционни цели", заяви Валс. "Системата за даване на убежище е на ръба на избухването, тъй като е използвана за имиграционни цели",

Той подчерта, че от 2007 година насам броят на молбите за убежище е нараснал със 70%. В резултат на това центровете за прием и подслон на бежанци във Франция са претоварени.

Въпреки че Франция върна хиляди роми обратно в Румъния и България, броят им в страната, около 20 000 души, остана постоянен, тъй като те веднага се връщат обратно заради правилата за свободно движение в Европа.

Румъния и България не са част от Шенгенското безвизово пространство заради несъгласието на много от страните членки на зоната, в това число и Франция. Съгласно законите за жителство, всички граждани на ЕС могат да се преместят от една държава в друга за три месеца, след което трябва да докажат, че не са "в тежест" на социалната система.

Валс предизвика вълна от възмущение през септември с изказване, че хиляди роми, които не работят във Франция, трябва "да бъдат откарани обратно на границата" и описа начина им на живот като "коренно различен от нашия".

Тези коментари спечелиха на Валс, който е син на испански имигранти, редица критики от колегите му в кабинета, Европейската комисия и правозащитни организации.

Един от най-големите ромски лагери във Франция, обитаван от близо 800 души, беше разтурен в сряда. Лагерът в парижкото предградие Сент Уен беше разположен край една от столичните топлоцентрали.

Евакуирането на лагера започна сутринта. На 2 октомври френското правосъдие взе решение за разтурването на лагера по искане на френски железопътни компании, собственици на окупираните парцели. Лагерът се беше появил след като в началото на лятото бяха разтурени поредица ромски лагери в парижките предградия. Поради липса на достатъчно място на терена, някои каравани и колиби бяха сложени върху ж.п. линия.

Според кметството на Сент Уен лагерът поставя под заплаха не само обитателите му, но и отоплението на 110 000 души и на много парижки болници. След появата му топлоцентралата продължи да действа, но горивото се доставяше с камион вместо с влак, което повишаваше крайната му цена.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе