Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Турската ваксина "Пентаксим" няма разрешение за употреба у нас

Турската ваксина Ваксината "Пентаксим", внесена от Турция, не е разрешена за употреба в България. Това обяви заместник-главният прокурор Ася Петрова: Ваксините "Еувакс" и "Пентаксим" не са разрешени за употреба в страната. Бих искала да отбележа, че тази наша проверка сме я стартирали на 26 октомври 2015 година. Нашите изводи и заключения почиват включително и на становище на Изпълнителната агенция по лекарствата, в което изрично е отбелязано, че и двете ваксини не са разрешени за употреба в страната. Бих искала  да уточня, че се касае за ваксини, които не са разрешени за употреба, а не за опасни за здравето ваксини. Такива изводи не бихме могли да направим.
Проверка на Върховната административна прокуратура, извършена заради медийни публикации по темата, показва, че ваксината "Еувакс" срещу хепатит Б не е била прилагана и всички внесени дози са в складовете на здравното министерство. Турската "Пентаксим" обаче вече втори месец тя се използва за имунизиране на бебетата. 
От прокуратурата са препоръчали на здравното министерство в страната да не се допускат неразрешени за употреба ваксини. 

Пред "Хоризонт" министърът на здравеопазването Петър Москов гарантира, че използваната ваксина "Пентаксим" в рамките на задължителния имунизационен календар е напълно безопасна и притежава всички необходими документи за употреба. От здравното министерство разпространиха становище на Изпълнителната агенция по лекарствата, в което пише, че турската ваксина "Пентаксим" e идентична с произведената във Франция. 
Министърът обясни, че става дума за неразбиране на терминологията, като даде пространно обяснение за това, че терминът "разрешение за употреба" всъщност се отнася до разрешението на една фирма да търгува с определен медикамент на територията на страната ни, както и на територията на ЕС.

По думите му държавата има право, разписано в Закона за лекарствата, както и в Наредба 10 към този закон, чрез който може да закупи един медикамент, ако той е необходим на държавата, но няма търговец, който да го предлага на територията й:

Разрешението за употреба всъщност неозначава полезност или вредност на медикамента, а означава право на търговия с него на територията на Република България. Законодателството на страната ни изрично е предвидило възможността в Закона за лекарствата през подзаконов акт,а  именно Наредба 10 - когато търговският интерес на съответния притежател на разрешение за употреба на съответната фирма не съвпада с интереса на пациентите, то държавата и министърът (в мое лице) без нужда от разрешително за употреба да може да направи нужните стъпки този медикамент, който няма това разрешително в България, защото няма търговец, който да търгува с него, да бъде внесен за нуждите на съответните пациенти.

През последните 6 месеца в Ямбол са доставени 2200 дози "Пентаксим", съобщиха от Регионалната здравна инспекция. До момента в инспекцията няма оплаквания за странични ефекти. Двете доставки са направени през юли и декември миналата година, съобщи началникът на ямболската здравна инспекция в Ямбол Лиляна Генчева. 1200 дози вече са раздадени на семейните лекари.
В област Силистра засега няма дефицит на петвалетни ваксини, съобщи директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Теодора Начева. В края на миналата година в инспекцията са получени необходимите количества, които са раздадени на личните лекари и ще удовлетворят нуждите за определен период от време. До момента не са постъпвали сигнали от родители за липса на ваксини.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе