Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Хората с увреждания на национален протест с искания за адекватна грижа

Хората с увреждания на национален протест с искания за адекватна грижа
Най-малко 200 семейства на деца и възрастни с увреждания се събраха пред Народното събрание. Хората протестират срещу водената години наред политика в социалната сфера, която според тях ги осъжда на мизерия и изолация. Подобен протест се проведе и миналата година по същото време. Според организаторите обаче дадените тогава обещания са се оказали лъжа.

С викове "Мафия" и с черни балони родителите на тези деца, събрани от цялата страна, се опитаха да призоват депутатите да излязат при тях, за да могат да разкажат проблемите си. Излязоха част от депутатите от опозицията, но не и очакваните от родителите депутати от управляващата партия ГЕРБ и по-специално социалният министър Ивайло Калфин.

"Калфин да излезе", за това призоваха протестиращите. Точно, както и година по-рано. За тази година обаче за тях и децата им нищо не се е променило към добро, разказва Красимира Обретенова:

Калфин е лъжец, защото неговият заместник Лазаров каза, че реформи ще има след среща, свързана с протеста ни с министър Калфин. Той обеща да създаде въпросните работни групи и от там нататък той се "заключи" с така наречените национално представителни организации, които са същите крадци на обществени средства като администрацията.

Социалният министър Ивайло Калфин обаче не споделя неприязънта на майките към националнопредставените организации. Не мога да се срещна със семействата на всичките 25 600  деца, които имат 50 процента увреждане и получават някакво подпомагане от държавата, обясни той пред депутатите:

Исканията по различни поводи на родителите са свързани с различни конкретни претенции. Аз лично съм чул от искане за всяко дете с увреждане, с тежко увреждане, родителите да бъдат назначени като лични асистенти, до това да бъдат изравнени детските с тези на приемните семейства, искане за дневни центрове и така нататък.

Министърът отчете, че за програмата за лични асистенти са отделени 150 милиона лева. Те обаче ще стигнат само за 15 600 лица с увреждания - деца и възрастни.

Родителите се чувстват излъгани, тъй като при миналогодишния протест им беше обещана реформа, нормативни промени, които да улеснят достъпа на семействата, в които има хора с увреждания, до програмите за личен асистент,  но всичко това е останало само на хартия. Те очакват днешното събитие отново да провокира интереса на обществото и на институциите към техните проблеми, за да продължи диалогът за това как реформата да бъде в полза на хората, а не в полза на администрацията.

Родителите, които се събраха на протеста, казаха, че очакват администрацията да потърси тях, хората, които са вкъщи, гледащи своите деца с увреждания, а не да комуникират само с представителите на т.нар. "национално представени организации", тъй като според тях тези организации се грижат единствено и основно за своето финансово оцеляване.

Майките, лекуващи децата си в Специализираната болница за рехабилитация в Момин проход, заявиха, че подкрепят протеста и негодуват срещу съкращаването – на 4 часа, на работното им време като лични асистенти.

Според Ирина Фетфаджиева, майка на 16-годишния Георги, чиято рехабилитация се провежда в комплекса Момин проход, нищо не се прави по стандарти, както е по Наредбата за хората с увреждания.

С израстването на децата мисълта ни е насочена към това как те ще оцеляват, когато остареем или вече ни няма. Няма специализирани институции, които да се грижат за тях след 18-ата им година. На нас ни е достатъчно усложнен животът с обгрижването на тези деца.

Майките - лични асистенти получават 360 лева, ако са на половин работен ден, обясни още Фетфаджиева. Тя посочи, че сред малкото позитивни изключения в системата за грижа за хората с увреждания са дневните центрове, които облекчават работата на родителите на деца с увреждания:

Много ми е мъчно, че останах в тази държава и въпреки надеждата ми вече 16 години нещата да се променят, това не се случва.

Друга майка, Айша Лют, разказва:

В момента програмите на всички майки са прекъснати и сме на борсата. Децата ни са с тежки увреждания, всички са със 100 процента чужда помощ. Тези деца се обгрижват денонощно. Нашите искания ще бъдат в семейства, които имат деца с увреждания, поне на единия родител, който обгрижва детето си, да му бъде осигурен приличен доход. Да престанат управляващите с тези прекъснати договори. Днеска има, утре няма. Живеем в едно несигурно бъдеще. Искаме достойно да се грижим за нашите деца и подкрепяме този протест безрезервно.

Протестът на семействата на деца и възрастни с увреждания ще продължи до 15.00 часа.

Майки на деца с увреждания протестираха и пред Общината в Силистра. Те настояват да бъде нормативно уреден постоянният им статут като лични асистенти на болните им деца и да им бъде осигурено адекватно заплащане. Майките напомнят, че поемайки грижите за децата си, те не могат да ходят на работа и да упражняват своите професии, като така се лишават и от по-добри доходи.

Протести на инвалиди и на родители на деца с увреждания се проведоха и в други градове. В Сливен те се включиха в протестно шествие.

Хората с увреждания искат спиране на програмите за личен асистент, да не кандидатстват за тях всяка година, защото бройките са ограничени и много болни остават пренабрегнати. Нина Содаджиева за исканията на родителите на деца с увреждания, които настояват за специален статут:

Ние искаме да имаме статут на приемни родители, да имаме трудов стаж. Трудът, който полагаме за грижите на децата си, да се възнаграждава, да имаме право на отпуск, да сме осигурени за всички случаи, както се полага на един приемен родител. Държавата остава глуха и сляпа за нашите проблеми, но ние не можем да се откажем, защото го правим за децата си.

Възрастните хора с увреждания нямат право да избират личния си асистент:

Нарушава се достойнството му, когато чужд човек влезе в къщата му. Те искат право на лична помощ, сами да определят дали да наемат личен асистент или да дадат тези средства на някой близък, който да ги обгрижва. Същото е и за децата.

Никой от общината под прозорците, на  която се проведе митинга, не излезе. Протестиращите ще търсят правата си чрез съда. Възнамеряват да съдят българската държава за бездействието й по отношение на хората с увреждания.



Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе