Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Усложнена остава обстановката в цялата страна

Усложнена остава обстановката в цялата страна

Жълт код за силен вятър е обявен за днес в 11 области на Източна България, сред които Добрич, Варна и Бургас. Десетки населени места остават без ток и доспът.

Остава усложнена обстановката в областите Велико Търново, Русе и Силистра. Бедствено положение е обявено в общините Свищов, Сливо поле, Две могили. Частичните бедствени положения в община Хасково, община Тополовград, Рудозем, Девин, Доспат остават.

Очаква се бедственото положение в Смолянско да бъде отменено след заседание на кризисния щаб в общината по-късно днес. Няма информация за закъсали и бедстващи хора, според данните от снощи. Товарните автомобили трябва да се движат без ремаркета по пътя Батак - Доспат и Сърница – Доспат. Втори ден без път са жителите на трите смолянски села Арда, Горна Арда и Киселчово. Според кмета на Смолян - Николай Мелемов:

Наистина нещата се успокояват, въпреки че ще има друг проблем - ниски температури, поледици, но пък наводнението вече е преминало. Киселчово и Горна Арда нямат вода, достъпът до пътя е пропаднал, така че ще работим там и на други места, където има още последици от наводнението.

За над 1 млн. лева са нанесените щети от река Арда в Рудозем, каза кметът Румен Пехливанов:

Започваме ударно обиколки с експертите за описване на щетите. Щетите са наистина много сериозни. Колекторът, който вчера цял ден очаквахме да падне нивото, за да видим какво е състоянието, снощи стана ясно, че е прекъснат. Ще се наложи много спешно да се укрепва скатът, за да защитим оставащата част да не бъде провокирана, както и много бързо да възстановим повредената част. Имаме няколко моста, на които са пострадали основите им. Образували са се джобове на няколко места по подпорни стени покрай реката, което ги прави вече опасни, могат да се срутят.

Във Враца без ток, от събота, все още са десетки населени места в общините Мездра и Роман.

Няколко села в община Ловеч останаха без ток през цялата нощ, след като екипите на електроразпределителното дружество не успяха да отстранят аварията и ще продължат да работят днес. Без ток са и много села в общините Луковит, Троян и Угърчин. Обстановката в региона остава усложнена, заради продължаващия второ денонощие снеговалеж.

Заради усложнената обстановка в някои общини обявиха следващи дни за неучебни. Днес е неучебен ден за учениците от цялата Разградска област, като дървена ваканция в община Разград е обявена и за вторник, а в община Исперих учебни занятия няма да се провеждат до сряда включително. В община Шумен днешният ден също ще бъде неучебен. Същото важи и за общините Антоново, Попово и Търговище. Пътуващите ученици от средищните училища в община Троян също са освободени от учебни занятия заради тежката зимна обстановка. В Плевен няма да се учи на днес и утре. Един ден няма да се учи в общините Кайнарджа и Алфатар. Два ще са неучебните дни в община Главиница. От днес за три дни се преустановяват учебните занятия вобщинитев Силистра, Дулово, Ситово и Тутракан. В Оряхово и Бяла Слатина също няма да се учи. Във всички училища в Добрич от днес до сряда включително учебните занятия са преустановени. Целодневните детски градини и ясли продължават да работят нормално. Три неучебни дни са обявени и в община Каварна.

Поради преливане на река Харманлийска в района на село Динево бяха наводнени 32 къщи.

Затвореният заради наводнение граничен пункт "Капитан Андреево" вече е отворен. Движението на товарните автомобили бе възстановено.

Ахтопол - Резово обаче е затворен за движение на моторни превозни средства, защото река Велека е излязла от коритото си и е заляла пътя, съобщиха преди минути от Областна управа - Бургас. Поради наводнение е затворена и едната пътна лента между Ахелой и Поморие.Ограничена е видимостта, поради мъгла, в района на Твърдица и Котел. В Габровска област бяха затворени всички третокласни пътища за тежкотоварни автомобили над 12 тона. Ограничено е движението по пътя София - Бургас в участъка Сливен - Гурково. Забранено движението и по пътищата Кубрат - Русе,  по цялата линия Исперих - Силистра. Затворени за движение са пътищата Шипково - Рибарица, Деветаки - Брестово, Горан - Владиня и Ловеч - Горан. Републиканската пътна врежа е почистена, продължава обработването на третокласитге пътища.

Въпреки изключително трудните условия за шофиране, според информацията на МВР, през изминалото денонощие в страната няма нито един загинал при катастрофа.

Синоптици подчертават, че януари е най-студеният месец от годината и е нормално времето да е облачно, мъгливо, да има нахлувания на студен въздух и снежни виелици, особено в Северна България. През януари са регистрирани и най-ниските температури в повечето райони на страната.


Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе