Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Усложнена остава обстановката в страната

Усложнена остава обстановката в страната

Остава усложнена обстановката на места в страната заради значителните снеговалежи и ниските температури. Червен код е обявен за областите Смолян и Кърджали. Във всички останали  области кодът е оранжев.

Заради обилния снеговалеж градският транспорт по линиите в централната част на София продължава да се движи със закъснение. „Синята“ и „зелената“ зони за паркиране днес не работят, три влака за Перник са отменени тази сутрин, полетите на летище София се изпълняват с леко отклонение.

Обстановката в област Благоевград се усложнява. По пътя между Банско и Разлог снегопочистваща машина е аварирала върху релсите на теснолинейката Добринище - Септември. Движението на влака от Банско за Септември в момента е спряно. Обилният снеговалеж в района продължава. Снежната покривка вече надвишава половин метър.

В цялата Старозагорска област има силен снеговалеж, особено в участъка между Чирпан и Стара Загора. Снеговалежът и силния вятър са прекъснали електрозахранването в Радневските села Сърнево и Диня. Екипи на EVN работят, от дружеството очакват да възстановят подаването на ток до края на деня. В "Прохода на Републиката" движението е ограничено за МПС над 12 тона в посока Русе. ТИР-овете се спират в района на Велико Търново, Гурково и Нова Загора. На АМ „Тракия“ два ТИР-а са се ударили при изпреварване на снегорин и са изтеглени в аварийната лента. В този участък движението се осъществява само в изпреварващата лента. В Стара Загора голяма част от улиците и тротоарите не са почистени.

До около 100 км/ч е достигала скоростта на вятъра през изминалото денонощие, сочат данни на хидрометеорологичната обсерватория в град Сливен. Снежната покривка в планинската част на общината е с дебелина 10-15 см. В равнинната част валежите са по-слаби, което определя и дебелината на снежната покривка. Пътищата от републиканската мрежа на територията на Сливенска област са заснежени, но проходими. Остава в сила въведеното ограничение за преминаване на товарни автомобили над 12 тона през „Котленския проход“, съобщиха от Областното пътно управление. Автомобилите могат да използват обходни маршрути през „Прохода на Републиката“ или „Ришкия проход“. В община Нова Загора има образувани снегонавявания. По пътя Нова Загора – Гурково е въведено ограничение за преминаване на товарни автомобили над 12 тона. Опасност от падащи камъни има по пътя Стара река – Сливен, в участъка от Бяла до Сливен, по пътя Ичера – Сливен и по пътя Твърдица – Елена, в участъка от Твърдица до рудник „Твърдица“. Населени места без ток и вода няма.

Във Врачанска област най-тежка е зимната обстановка в община Оряхово, където заради силния вятър има огромни снегонавявания.

До няколко метра са на места преспите по пътя между Оряхово и Кнежа край село Селановци и село Галово.

В Селановци е прекъснато електрозахранването заради авария. Със заповед на кмета Росен Добрев са отменени учебните занятия до сряда включително, за да се избегнат инциденти при извозването на учениците. С високоприходима кола на общината се извозва храна на близо стоте потребители на социалния патронаж. Предвидени са порции за три дни.

Два тира са аварирали на АМ „Тракия“ при Пазарджик. Полицейски екипи регулират движението в участъка. 15 населени места в област Пазарджик са без ток поради аварии, причинени от силния вятър и обилния снеговалеж. С нарушено електрозахранване са селища от общините Пазарджик, Септември, Белово и Панагюрище. Аварийни екипи отстраняват авариите. Заради паднало дърво има затворен пътен участък в Панагюрище. Обстановката в Сърница се усложнява, каза кметът Неби Бозов. От полицията в Пазарджик съобщават, че към момента няма изолирани селища. Приоритетно се почистват главните пътища в региона.

Четири населени места в Ямболската община Тунджа са без ток. Заради влошената обстановка детските градини в селата Победа, Хаджи Димитрово, Кабиле и Дражево ще останат затворени днес и утре.

23-ма пациенти на хемодиализа от Русенска област са настанени превантивно в Университетска болница "Канев" в Русе, за да могат да са в лечебното заведение ако пътищата станат непроходими поради силния снеговалеж. Снегът в Русенска област вали от вчера, но поради силния вятър снежната покривка е едва 20 сантиметра. Няма населени места без ток и вода, няма и откъснати селища. В град Русе работят 50 снегопочистващи машини, а общественият транспорт се движи нормално. Затворени за зимния сезон са пътищата между Мартен и Николово и от Николово към Червена вода. От хидрометеорологичната станция съобщиха, че в района духа пулсиращ вятър от изток-североизток със скорост на пулсациите от 16 метра в секунда, което е равно на 57 километра в час. Температурата на въздуха е -8.6 градуса, а тенденцията е за още по-студено време.

Ограничено е движението за товарни автомобили над 12 тона по главния път Русе - Разград - Шумен - Силистра. На територията на Разградска област няма затворени пътища, съобщи дежурният в Областното пътно управление. 37 машини почистват републиканските пътища в региона. Снежната покривка е около 15 см, вятърът създава условия за снегонавявания.

В област Търговище зимната обстановка е спокойна. Има лек снеговалеж,  снежната покрива на отделни места достига 15 сантиметра. Пътищата са проходими при зимни условия. По откритите места има навявания. Близо 60 снегопочистващи машини са в готовност за поддържане на пътната мрежа при влошаване на обстановката.

Пътищата в Хасковска област са проходими при зимни условия. Няма въведени ограничения. 80 машини чистят пътната мрежа. Сняг вали в района на Хасково, Димитровград и Минерални бани. В Свиленград, Харманли, Любимец и Симеоновград прехвърча слаб сняг, в Тополовградско всички пътища са проходими, слаб е валежът и там. Вятърът навсякъде е силен. Възможни са навявания. Очаква се снеговалежът да се засили през деня.

Още за обстановката в останалата част от страната можете да прочетете в свързаните новини. 


Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе