Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Протестите на полицаи и надзиратели - за пари, условия на труд, несъстояли се или несъстоятелни реформи

Протестите на полицаи и надзиратели - за пари, условия на труд, несъстояли се или несъстоятелни реформи

В много градове в страната служители на различните синдикати в МВР днес излязоха на протестни демонстрации, без да възпрепятстват работата на колегите си.

Служители на затворите излязоха на протест в редица градове на странатаПред Районното управление в крайдунавския град в обедната си почивка ще се съберат служители на "Арести" и на полицията.

Целта на протеста е основно диалог, заяви Пеньо Пенев – полицейски инспектор, член на Синдикалната федерация на служителите в МВР в Силистра. Според него от години всички правителства обещават и диалог, и реформа, но диалогът остава на заден план, а "реформата куца".

"Аз съм с 30 години почти стаж, но се налага синът ми да ми праща пари за посрещане на насъщните нужди", споделя полицейски инспектор Пенев.

Не става дума само за пари, смята Стоян Великов от синдикалното дружество на служба "Арести" в Силистра.

"Финансовият проблем не е толкова наболял, тъй като сме малък град, за начина ни на живот и стандарта ни що-годе тези заплати стигат. Но в големите градове проблемът е и финансов. Имаме отпуски от 2008-а, 2009-а, 2010-а, които не са взети. 10 години най-малко все ни обещават, че ще ни се увеличи щатът. Бройката на щата, откакто съм почнал, не е променяна. Същевременно организацията на работа изисква и други хора. Все ни натоварват с нови изисквания."

Според Стоян Великов в ареста "няма тоалетни, няма вода", но същевременно от служителите искат все повече и повече.

"Нямаш право да се разболееш, даже и да умреш нямаш право, защото объркваш графика".

Да си полицай не е привлекателна професия - млади момчета започват работа и след няколко месеца напускат.

"В МВР едно време селектираха, проучваха един бъдещ служител и можеха да се избират хора, докато сега почти не могат да избират", отбелязва Пеньо Пенев.

В крайдунавския град откъм материална база полицията не се оплаква. И с техника разполагат. Забележките им са към униформите - има ги, скъпи са, но са некачествени. Обувките им траят не повече от 6 месеца.

В 12 часа днес ще пият по едно протестно кафе и по една студена вода, заради жегата – с  надежда този път за бъдат чути.

Десет надзиратели, които не са на смяна в следствения арест на Велико Търново излязоха на протест пред дирекцията.

Около 1200 лева е средната заплата на надзирателите в арестите. Около 600 лева годишно им се полагат за облекло и обувки.

"Чашата преля това, че за пореден път ни лъжат с индексирането на трудовите възнаграждения, лошите условия на труд."

"Нямаме условия къде да се храним, нямаме условия къде да почиваме. Може би задържаните са по-добре от нас."

"Преляха чашата обещаните реформи, които не се изпълняват."

"Да се подобрят заплатите. Облеклото е на ужасни цени, а качество няма."

Във Велико Търново има и закана за граждански протест и затваряне на главния път София-Варна. Причината – организационни промени, свързани с полицейски участъци и управления.

Предвижда се трансформирането на полицейските управления в Стражица и Полски Тръмбеш в полицейски участъци. Реформата предвижда още закриване на участъците в Лясковец и в най-голямото великотърновско село – Ресен.

Във времена на кризи експериментите със сигурността на гражданите не са нормални, коментира пред БНР кметът на Стражица Йордан Цонев, който има полицейски стаж преди кметския пост.

Той настоява да бъде разяснено по какъв критерий е решено закриването точно на РУ – Стражица, както и на участъка в село Камен.

"Чакаме отговор. Предстои затваряне на път и съм сигурен, че ще има голямо присъствие. Няма какво да ни спре. Ще си изразим позицията."

Повече по темата чуйте в звуковите файлове.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе