Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Унгария затвори границата с Хърватия

Унгария затвори границата с Хърватия

Тази нощ Унгария затвори границата си с Хърватия за имигранти. Унгарските граничари край Ботово изчакаха последните двеста души, пристигнали с влак от сръбската граница, да преминат на унгарска територия, преди да поставят предварително подготвените телени заграждения, информира БНР.

Будапеща взе окончателно решение снощи, след като ден по-рано лидерите на Евросъюза не приеха унгарския план за пресичане на мигрантския поток в Егейско море. Унгарският външен министър Петер Сиярто коментира проблемите, пред които се изправя Хърватия:

Изявленията на хърватския премиер от последните дни не бяха за нищо друго, освен за унижаване на Унгария. Той говореше постоянно, че Хърватия може да отговори на мигрантския поток много по-добре от Унгария. Сега ще видим какво точно е имал предвид.

Точно преди месец Будапеща затвори по аналогичен начин границата със Сърбия, което само пренасочи потока от хора през Хърватия. Дневният приток на имигранти достигна до 8 хиляди души. От тази нощ унгарските власти създадоха "транзитни зони", в които ще разглеждат молбите за убежище.

Хърватският външен министър Весна Пусич заяви в интервю за обществената телевизия в Загреб, че унгарските действия няма да предизвикат хуманитарна катастрофа в Хърватия.

В очакване на тези мерки, хърватското правителство влезе в преговори със Словения за насочване на имигрантите през нейна територия. От Загреб заявиха, че вече имат договореност с Любляна и че първият влак с хиляда и двеста души ще пристигне в Чаковец, до словенската граница, още днес по обед. Словенските власти само потвърдиха, че водят преговори с хърватите.

Съветът за национална сигурност на Словения се събира извънредно тази сутрин, за да реши как да се справи с очаквания приток от имигранти. Преди заседанието външният министър Карл Ерявец увери, че страната му ще осигури свободно преминаване на мигрантите, докато Австрия и Германия държат границите си отворени.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе