Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Криминално

ОБЗОР: Стадо коне умря от глад и студ в Осоговската планина

ОБЗОР: Стадо коне умря от глад и студ в Осоговската планина

Десетки коне са били оставени да умрат от студ и глад високо в Осоговската планина. Стадото е било изоставено от собственика си, който твърди, че го е изгубил още преди Нова година. Прокуратурата се самосезира по случая.

Конете са били блокирани от снега в местността Бек Бунар от три месеца и не е имало с какво да се хранят. Загинали са около 70 животни, а тези, които са останали живи и полуживи, са около 30 на брой. Състоянието им е изключително тежко и критично. Има млади кончета на около една годинка. След публикуването на зловещи снимки в социалните мрежи, бе организирана акция за спасяването на животните, но те са толкова изнемощели, че не могат да бъдат свалени от планината. В акцията, която продължи и през вчерашния ден, се включиха планински спасители и доброволци от Кюстендил В неделя туристи се натъкнали на зловещата гледка на изнемощелите от глад и пропаднали в снега живони.

Още същият ден със съдействието на планинските спасители Христо Абаджиев и Росен Димитров от Планинската спасителна служба в Кюстендил доброволци отнесоха храна на конете - бали със слама и овес. С пет моторни шейни групата се е качила до местността Бек Бунар на около 1800 м. над морското равнище, където снежната покривка е с дебелина около 1,5 метра.

Спасителите заварили умираща кобила, която в предните дни е родила мъртво конче. Тя била

толкова безпомощна, че даже се оставила гарвани да изкълват едното й око

"Гледката е ужасяваща. Аз не успях дори да погледна към труповете на бедствалите животни. Никой не ти дава правото да оставяш така животни, да измират, без да ти пука", сподели Елица Димитрова, която е една от инициаторките за спасителната акция в планината.

Доброволците са занесли 15 бали сено и 4 чувала с фураж. Според Христо Абаджиев, който е и председател на Туристическото дружество "Осогово" в Кюстендил, живи са около 30 от конете, но не могат да ходят.
Според хижаря Росен Димитров, конете нямат сили дори да ядат, толкова са изнемощели. „Покрай европроектите има доста коне в нашия балкан. За съжаление, от един недобросъвестен изпълнител на такъв проект са изоставени да умират", коментира той.

За собственик на стадото коне се обяви местният фермер Петър Пищалов. По думите му той търсил животните около месец и половина, след като избягали преди Коледа. Конете били прибрани до бившата хижа на ДАП в планината, малко преди да бъдат прибрани оттам на по-сигурно място. „За последно ги видях преди Нова година. Търсихме тези коне повече от месец и половина. Докато не падна снегът, съм продължавах да ги търся. Качват се хора нагоре, постоянно разпитвам дали са ги виждали", заяви той. "Благодарен съм на хората, които са качили храна. Отговорността си е моя, защото това са моите животни. В този снежен капан реално не са имали много шанс", сподели собственикът. Той също тръгна към бедстващите животните с шейна, носейки храна и лекарства.

Според него конете са били около 70, като

субсидията за едно животно е 140 евро

но тя е крайно недостатъчна за отглеждането на конете.„Ако човек разчита на тези пари, които трябва да вземе, той е обречен", посочи Пищалов и сподели, че заради субсидиите бил постоянно проверяван. Коне гледал от 7 години, но за първа година ползвал пасища в Осоговската планина. По думите каракачанските коне „си живеят в планината традиционно от хилядолетия и имало случаи, когато коне са изкарвали зимата при подобни условия".
Проверки по случая след самосезиране предприеха прокуратурата и Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) в Кюстендил. Държавното обвинение е разпоредило незабавна проверка на ОДМВР - Кюстендил, РУ - Кюстендил и ОДБХ в Кюстендил. "Проверката трябва да приключи до десет дни. Тогава ще стане ясно какви ще бъдат последващите действия, които ще бъдат предприети по случая", коментира за БТА говорителят на Районната прокуратура Галина Димитрова. Предмет на проверка е и информацията, че стадото коне е било отглеждано със средства, отпуснати по програми на ЕС, уточняват от прокуратурата.

От ОДБХ обясниха, че собственикът на бедстващите коне Петър Пищалов

няма регистриран животновъден обект

на негово име в Осоговската планина. Постоянният животновъден обект той имал регистриран в землището на село Буново, в Конявската планина, но за да ги отглежда в Осоговската планина, той е трябвало да има там регистриран временен обект, който да бъде ограден, с предпазен навес за животните и осигурена храна и вода. Началникът на отдел "Здравеопазване" в ОДБХ д-р Емил Гъгнев обясни, че присъствието на конете в планината най-вероятно е в нарушение на закона и собственикът ще бъде глобен, но размерът на санкциите към него ще се знае, след като се обобщят и документират всички извършени от него нарушения. На този етап не може да говорим за отнемане на животните в полза на държавата, коментира още д-р Емил Гъгнев и уточни, че преместването им ще стане под контрола на ОДБХ в Кюстендил.

Заради гъста мъгла и силен снеговалеж вчера проверяващите не можаха да стигнат до конете. "Ако не успеем да стигнем до животните днес, ще го направим утре, при първа възможност", каза още д-р Емил Гъгнев.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе