Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

САЩ с ултиматум за страните, които ползват Huawei

САЩ с ултиматум за страните, които ползват Huawei

Американският държавен секретар Майк Помпейо предупреди, че САЩ няма да обменя информация или да си сътрудничи пълноценни с държави, които използват технологии на китайския гигант Huawei. 

"Ако дадена държава въведе технология на Huawei в някои от ключовите си информационни системи, няма да можем да си обменяме информация с нея, нито да работим заедно с нея", каза Помпейо в телевизионния ефир на "Фокс бизнес". Той добави, че в някои случаи има риск Съединените щати да не могат да разполагат американски ресурси, американско посолство или американски военен преден пост. 

В момента САЩ обмисля забрана на Huawei, насърчавайки съюзниците си да прекъснат връзки с китайската компания, изтъквайки близостта й с китайското правителство. 

Американският президент Доналд Тръмп написа  в Twitter, че не желае да блокира китайските съперници и похвали характеристиките на 5G мобилната технология. "Желанието ми е САЩ да спечелят чрез съревнование, а не да блокират по-напреднали в момента технологии. Ние трябва да сме лидери във всичко, което правим, особено като става дума за вълнуващия свят на технологиите", написа Тръмп.

В момента текат напрегнати търговски преговори между САЩ и Китай. САЩ настояват за екстрадицията на финансовия директор на Huawei Мън Уанчжоу, която бе арестувана на 1 декември в Канада заради обвинения в банкова измама и нарушаване на американските санкции срещу Иран. 

САЩ обвинява още Huawei, че работи с китайското правителство и технологиите на компанията могат да се използват за шпионаж срещу американци. От китайската корпорация, която е най-големият производител на телекомуникационно оборудване в света, отричат твърденията.

"Светът не може да се откаже от нас, защото сме по-напреднали", заяви основателят и президент на Huawei Жън Чжънфей, който определи ареста на своята дъщеря като политически мотивиран. "Няма начин САЩ да ни смажат", заяви още той.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе