Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Брюксел с ултиматум: 3 месеца за Гърция да спре бежанците

Брюксел с ултиматум: 3 месеца за Гърция да спре бежанците

Страната "сериозно пренебрегва" задълженията си по външната граница на Шенген, сочи доклад на ЕС

Европейската комисия разкритикува остро вчера Гърция заради невъзможността да опази външните граници на Шенгенското пространство от бежанската вълна, съобщи Би Би Си.

Според доклад на ЕК Гърция "сериозно е пренебрегнала" задълженията си да контролира външните граници на Шенгенската зона. При проверка през ноември са били отчетени сериозни пропуски в регистрирането на пристигащите мигранти, като не са им вземани пръстови отпечатъци и документите им не са били проверявани надлежно.

"Предварителният доклад стига до заключението, че Гърция сериозно е неглижирала задълженията си и има сериозни пропуски в осъществяването на граничен контрол, които трябва да бъдат преодолени от гръцките власти", заяви на брифинг зам.-председателят на ЕК Валдис Домбровскис, цитиран от Ройтерс.

Критичният доклад трябва да бъде одобрен от всички страни от Шенген. Ако това се случи, следващата стъпка е поставяне на срок на Гърция за подобряване на граничния контрол, посочва Би Би Си. Очаква се този срок да е 3 месеца, като ако не бъде постигнато подобрение, ЕК може да препоръча на страните от Шенгенската зона да въведат временен граничен контрол по границите си с Гърция. На практика Гърция няма общи сухоземни граници със страни от Шенген, така че въвеждането на проверки ще засегне летищата и пристанищата.

Според дипломатически източници този ход на ЕК има за цел да стресне силно зависимата от туризма Атина и да я накара да идентифицира и регистрира бежанците, пристигащи от Турция.
Еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамополус посочи, че Гърция е започнала да полага усилия в тази насока от проверката насам, но са необходими значителни подобрения.

Берлин улеснява със закон депортирането на бежанци

Германското правителството одобри нов проектозакон, улесняващ депортирането на мигранти, замесени в престъпна дейност, предаде Ройтерс.

Предложението на министъра на правосъдието Хайко Маас и вътрешния министър Томас де Мезиер има за цел да улесни изгонването на чужденци, признати за виновни в извършване на физически и сексуални нападения. Законът няма да се прилага спрямо граждани на страни от ЕС.

Чужденци, обвинени в оказване на съпротива срещу полицията или престъпления срещу лична собственост, също ще подлежат на депортиране, ако нарушенията им са извършени с използване на сила, заплахи или измама. Новият закон ще улесни също отказа на убежище на новопристигнали, осъдени най-малко на една година затвор. Предстои проектозаконът да бъде гласуван от Бундестага.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе