Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Украинската Жана д'Арк

Украинската Жана д'Арк

Полицай от Ирак искал да я купи за своя жена срещу два овена

Надежда Савченко е национален герой в родината си Украйна. Военният пилот, който твърди, че е била отвлечена от проруските бунтовници, се превърна в символ на съпротивата у дома. В Русия обаче само преди няколко дни тя бе призната за виновна в убийството на двама журналисти и отнесе 22 г. затвор.

Противоречията и неяснотата около задържането на украинката са големи, но едно е сигурно - ако не бе вкарана зад решетките в Русия, светът може би никога нямаше да научи за нея. А ако тя и властите в Киев не твърдяха, че е отвлечена от проруските опълченци в Източна Украйна, със сигурност нямаше да носи ореола на мъченица. Както писа британският "Индипендънт", украинските историци могат да благодарят на Владимир Путин, че даде на страната им национален герой - украинската Жана д'Арк.

Савченко е родена в Киев през 1981 г., когато страната все още е част от СССР. Тя и по-малката й сестра Вира ходят в училище, в което се говори и учи само на украински, макар някои да твърдят, че Надежда говори и руски. В училище я наричали "Зина - принцесата воин", а по-късно в армията й дават и прозвището "Пуля" (куршум). Още когато навършва 16 г., Савченко знае точно какво иска, а именно да стане пилот. Тя упорито следва мечтата си и три пъти кандидатства в университета на въздушните сили в Харков, но не е приета. Все пак влиза във въоръжените сили - като радист в жп войски. След това дръзва да стане

първата жена десантчик в украинската армия

С много труд и изпитания наравно с мъжете завършва обучението си, а през 2004 г. заминава за Ирак с украинския контингент от 1690 души (тя е единствената жена). "Вярвам, че можеш да станеш истински офицер само след като вземеш участие в истинска битка и усетиш миризмата на барут", казва Савченко пред украински телевизионен репортер в Ирак през 2005 г. Надя, както я наричат близките й, обаче таи амбицията да лети със самолети, а не да скача от тях. А това би означавало да стане първата жена, приета в университета на въздушните сили в Харков. "Има един израз за хората, които имат златни ръце - такива, които не знаят как се прави нещо, но започват и го правят отлично. Сестра ми е такъв човек", казва Вира Савченко. След като се връща в родината през 2008 г., Надежда отново кандидатства в Харковския университет и този път е приета. Но е обявена за негодна за пилот и излиза от вуза като щурман на хеликоптер Ми-24 и започва служба в Трети полк на авиацията.

Непоклатимата й амбиция и подвизите й я водят до момента, в който е забелязана от тв канала на украинските сили, който прави документален филм за нея през 2011 г. Той включва кадри от мисията й в Ирак, но я показва и в чисто женска светлина с типично женски занимания, като например дизайн на дрехи и бродиране. Помолена да обясни какво е усещането да летиш, тя отговаря: "Не мога да опиша това чувство. То е като да си в рая". Надя разкрива и че докато била на мисия в Ирак, местен полицай поискал да я купи за своя жена срещу два овена. След това за съпруга я пожелал арабски принц, който

бил готов да плати 50 000 долара

"Не бих се съгласила дори и за милиард", отсича Надежда. Твърди се, че е получавала няколко предложения за брак и в Украйна, но винаги отказвала. Шеговито коментира, че ако не роди деца, няма да предизвика демографска криза в страната си.

През 2014 г. застава на страната на Майдана, а след началото на войната между правителствените сили и опълченците напуска военновъздушните сили и се записва в украинския батальон "Айдар", определян от Русия като "фашистки" и критикуван от "Амнести интернешънъл" и ООН за отвличания, изтезания и други нарушения. И тук започва неясната част.
Според руското следствие на 17 юни, като боец от "Айдар", Савченко е била в района на селището Металист, Луганска област. Там водила скрито наблюдение и дала координати за артилерийски обстрел по позиции на опълченците, в който загиват двамата руски журналисти - Игор Корнелюк и Антон Волошин. След което, представяйки се за бежанка, влязла нелегално в Русия, където щяла да организира атаки. Но е хваната от руските власти и обвинена в убийството на журналистите. Според защитата на Савченко тя била отвлечена от опълченците, които я предали на руските служби за сигурност, а те я превели в Русия. Отвличането станало час преди обстрела, погубил журналистите.

Арестът й отприщи нов фронт на войната. Украйна нарече похищението й "акт на държавен тероризъм". Президентът Петро Порошенко нареди на главния прокурор да предприеме всичко необходимо за връщането на Надежда в родината. На изборите в Украйна през октомври 2014 г. Савченко бе сложена начело на листата на партията на Юлия Тимошенко "Отечество" и избрана за депутат в Радата, т.е. стана особа с имунитет. През декември 2014 г. пък бе определена за един от представителите на Украйна в ПАСЕ, т.е.

получи и международен дипломатически имунитет

Нито тези действия, нито плеядата международни лидери като Барак Обама, Федерика Могерини, Джон Кери, изказали се в защита на Савченко, нито няколкото гладни стачки, обявени от нея, едната от които продължи 82 дни, не разколебаха позицията на Русия. Москва настоява, че Надя е терористка.

"Искам целият демократичен цивилизован свят да разбере, че Русия е страна от Третия свят, с тоталитарен режим и жалък тиранин диктатор", обяви Савченко в заключителното си изявление на делото. След което показа среден пръст на съдиите и изпя украинския химн.

"Русия ще ме върне в Украйна - жива или мъртва", каза още тя. Един от нейните защитници в съда Николай Полозов пък коментира, че за Надя няма значение дали присъдата й ще бъде 10 или 20 г. Според него единственият начин тя да бъде освободена е чрез политически преговори. Държавният департамент на САЩ вече потвърди, че Джон Кери ще обсъди "несправедливата присъда" в разговор с руския президент Владимир Путин, като от американската администрация определиха ситуацията "като изключително притеснителна".

Анализатори смятат, че Савченко скоро наистина ще бъде предадена на Киев, след като бъде

използвана като пешка за размяна

срещу задържани от Украйна руски военни. Факт е, че Порошенко вече обяви, че страната му е готова да размени пилота за двама задържани руснаци - Евгений Ерофеев и Александър Александров. В изявление на украинския президент бе посочено, че съдебните дела срещу двамата се намират във финалната си фаза и той е готов да започне съответните процедури веднага след приключването им. Според Киев Ерофеев и Александров са руски военни и са задържани за военна агресия срещу Украйна. Руските власти обаче определят двамата като "бивши военни", което може да бъде разбрано като знак, че такава размяна се приема от Кремъл за неравностойна.

Без значение по какъв начин Савченко ще бъде освободена по интересно ще е това, каква роля ще избере тя в бъдеще. Приемана като икона в родината си и наричана украинската Жана д'Арк, съвсем логично може да се превърне в популистки политически лидер, който да поведе народа, вместо да се върне във военновъздушните сили.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе