Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Брюксел удря Москва с визови санкции (ОБЗОР)

Брюксел удря Москва с визови санкции (ОБЗОР)

Заплахите на Брюксел към Москва заради кризата в Украйна започнаха да се конкретизират. Страните членки на ЕС се споразумяха за формулировката на санкциите срещу Русия, съобщи Ройтерс, позовавайки се на документ, с чието съдържание агенцията се е запознала.

Санкциите ще включват замразяване на авоари и забрана за пътуване за отговорните за нарушаването на суверенитета на Украйна.

Документът от седем страници описва в подробности ограничителните мерки, които ще бъдат предприети срещу Москва, ако тя не прекрати намесата си в Крим и не се съгласи на преговори с помощта на международни посредници за прекратяване на кризата в Украйна.

Ако документът бъде одобрен от външните министри на ЕС на срещата им в понеделник, това ще бъдат първите санкции, наложени от ЕС срещу Русия след края на студената война, отбелязва Ройтерс. Това би било признак за сериозно влошаване на отношенията между Изтока и Запада, допълва агенцията.

Документът е бил одобрен по т. нар. мълчалива процедура, съгласно която нито една държава член на ЕС не е възразила на предложените формулировки до предварително указания час 11.00 ч по Гринуич днес. Външните министри на ЕС ще се съберат в Брюксел в понеделник, за да гласуват официално документа.

ЕС обаче продължава да работи по уточняване на списъка с лица, които ще бъдат засегнати от санкциите, посочва Ройтерс.

Във вторник в Лондон представители на Великобритания, САЩ, Италия, Франция, Германия, Швейцария, Япония и други страни се събраха, за да обсъдят този въпрос, но не са приключили със съставянето на списък. Дискусиите продължават и списъкът ще бъде готов до понеделник, каза пред Ройтерс източник, пожелал анонимност.

Източници от ЕС твърдят, че руският президент Владимир Путин и външният министър Сергей Лавров няма да бъдат сред лицата, срещу които ще бъдат наложени санкции, за да се запазят отворени каналите за комуникация с Москва. Санкциите ще обхванат приближени на Путин в службите за сигурност и армията, както и членове на руския парламент.

Ако Москва не се поддаде на този натиск, ЕС е готов да предприеме следващи стъпки, които може да включат оръжейно ембарго и други търговски ограничения, посочва Ройтерс. Може да бъдат наложени санкции и на самия руски президент.

Украйна мести щаба на флота в Одеса

Западната военноморска база на ВМС на Украйна, дислоцирана в Одеса, през април ще стане главна база на флота на страната. Това съобщи източник от Министерството на отбраната на Украйна пред агенция "Интерфакс". Той също така разкри, че тази есен в местната национална морска академия ще бъде открит военноморски факултет, който ще подготвя кадри за украинските ВМС.

В момента в Одеса се намира флагманът на ВМС фрегатата "Хетман Сагайдачний". След последните събития в Крим там бяха предислоцирани 12 кораба и катери от отрядите на севастополската и ялтинската морска охрана.

Без наблюдатели от ОССЕ на референдума

Наблюдатели от ОССЕ за референдума в Крим няма да има. Причината е, че допитването противоречи на конституцията на Украйна и трябва да се смята за незаконно, обяви председателят на организацията и министър на външните работи на Швейцария Дидие Буркхалтер.

По думите му освен неконституционния референдум има и друга пречка за изпращането на наблюдатели, а именно липсата на искане от властите в Украйна. Искането за наблюдатели е било изпратено от парламента в Крим, а не от Киев.

Г-7 предупреди за тежки последици

Лидерите на страните от Г-7 предупредиха Русия да спре да работи в подкрепа на отцепването на Крим и заплашиха с ответни мерки. "Освен въздействието му върху единството, суверенитета и териториалната цялост на Украйна, анексирането на Крим може да има тежки последствия за правния ред, който защитава единството и суверенитета на всички държави. Ако Руската федерация предприеме такава стъпка, ще вземем по-нататъшни мерки, индивидуално и колективно", се казва в изявление на лидерите на Г-7, оповестено от Белия дом. Изявлението е на лидерите на САЩ, Япония, Канада, Германия, Франция, Великобритания и Италия съвместно с Европейския съвет и Европейската комисия.

Татарите с 20-процентова квота

Татарите ще бъдат представени в новата власт на Крим, съобщи РИА Новости. Те ще имат 20-процентова квота в органите на републиканската власт, съобщи първият заместник-председател на кримския Съвет на министрите Рустам Темиргалиев. Той добави, че въпреки съпротивата на властта в Киев за последните дни президентът на Татарстан два пъти е посетил Крим за консултации с кримските татари.

Симферопол ограничи кацащите самолети

Летище Симферопол е ограничило приема на самолети, тъй като кримската власт се бои от провокации преди референдума, съобщи първият заместник-председател на Съвета на министрите на Крим Рустам Темиргалиев. "Принудени сме да вземем тези ограничителни мерки от съображения за сигурност. Ще са валидни до 17 март", уточни той. По думите му операцията има за цел недопускане на провокатори на територията на Крим. "Бихме искали гражданите съвсем спокойно да направят своя избор на 16 март без страх от неприятелски акции от трети лица", добави той.

Резултатите от вота ясни още същия ден

Предварителните резултати от референдума за статута на Крим ще станат известни в деня на провеждането му, съобщи РИА Новости.


"Резултатите, които избирателните секции ще съобщят по телефона на Централната избирателна комисия, ще бъдат обявени още на 16 март", съобщи министърът на информацията на Крим Дмитрий Полонский на пресконференция в Симферопол. Той уточни, че е открит пресцентър в сградата на държавната телевизия "Крим", където в деня на допитването ще се проведе пресконференция и ще се съобщава информация за хода на гласуването на територията на Крим и Севастопол.

Киев няма да праща войска в Крим


И.д. президент на Украйна Олександър Турчинов заяви, че Киев няма да предприема военни действия, за да предотврати отделяне на Крим.

"Не можем да проведем военна операция в Крим, понеже по този начин ще изложим на риск източната си граница и Украйна ще бъде беззащитна. Украйна няма да предприема военни действия, за да предотврати отделяне на Крим", каза Турчинов.

Във вторник украинският Съвет за национална сигурност реши да формира "национална гвардия" и да обяви частична мобилизация, за да попълни редиците й. Според руския в. "Ведомости" небоеспособността на украинската армия може да насърчи сътрудничеството на Киев със Запада в сферата на отбраната.

Катрин Деньов: Революцията в Киев ме вдъхновява

Катрин Деньов пожела на украинците да постигнат целите си. Неотдавна тя беше сред звездите, които се появиха на ревюто на Наталия Водянова, която вече работи за "Етам". "Украйна ме вдъхновява. Целият свят е вперил очи в нея, но тя продължава да се интересува от мода и красота. Животът продължава", каза Катрин за предаването "Светски живот" по тв канала 1+1.

Катрин споделя, че е била в Киев по време на протестите. "Не се страхувам - готова съм отново да отида, ако имам ангажименти там. В Украйна има особено настроение, изключителна атмосфера. Ние, във Франция, отдавна сме забравили революционния дух", добавя Катрин.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе