Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Училищата отварят врати

Училищата отварят врати

Новата учебна година в Община Шумен ще започне нормално. В 19-те общински училища са записани 8427 ученици, от тях 749 са първокласници, съобщи заместник-кметът по образование и култура Найден Косев. Осигурен е и транспортът до средищните училища, като ще бъдат превозвани 287 ученици, допълни Найден Косев и уточни, че нови училищни автобуси не са купувани, но сега действащите са в добро техническо състояние.

10 615 ученици ще прекрачат училищния праг в област Търговище. Първокласниците ще са 834, което е с 35 по-малко в сравнение с миналата учебна година. 39 екипа ще работят за обхващане и задържане на децата и учениците в задължителна предучилищна и училищна възраст.

412 първокласници  ще пристъпят училищния праг в община Разград. Те ще бъдат посрещнати в освежени класни стаи и ремонтирани училищни сгради, съобщават от Община Разград. Иновативните училища са пет.

В 45 училища и 24 детски градини в област Силистра днес започва новата учебна година. От Регионалното управление на образованието съобщават, че е закрито началното училище „Отец Паисий” в село Алеково. Най-голямото учебно заведение е Средното училище „Васил Левски” в Дулово с 826 ученици. Социално-педагогическият интернат в тутраканското село Варненци остава единственият в страната. Няма промени в професионалната мрежа. Броят на първокласниците е 804, а през миналата година те са били 922. От тази година има прием на ученици само след седми клас. Създадени са 34 паралелки – 15 профилирани и 19 професионални.

В първия учебен ден полицейското присъствие край училищата ще бъде заселено. Екипи на МВР ще дежурят в пиковите часове, когато децата отиват или се връщат от училище. Пътната полиция пък провежда своята традиционната превантивна акция „Децата тръгват на училище. Да ги пазим на пътя!”, която ще продължи до края на октомври. Полицейските служители оглеждат сигнализацията, маркировката, уличното осветление, предпазните огради и обезопасеността на входовете на учебните заведения.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе