Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Ученици облякоха четнически униформи

Ученици облякоха четнически униформи

78-годишнината от връщането на Южна Добруджа в пределите на България и освобождението на Силистра от румънска окупация отбелязаха днес жителите на крайдунавския град. Пред паметника на Цар Борис Трети Обединител в Дунавския парк бяха поднесени венци и цветя.

В тържеството се включиха и почетни ученически караули от Професионалната гимназия по строителство „Пеньо Пенев” в Силистра. Младежите бяха с униформи и с бойно снаряжение, каквито са ползвани по време на освободителните борби на Вътрешната добруджанска революционна организация, разказа техният ръководител Николай Тодоров.

"Аз съм един от малкото хора, които се сещат за този празник и по моя инициатива в нашето училище започнахме да правим униформи, въоръжения и снаряжения за четници на Вътрешната добруджанска революционна организация, която се е борила с румънците в периода 1919 г. - 1940 г. Нашите ученици с голям интерес пожелаха да участват в празниците, свързани с Добруджа", посочи той.

Силистра и Южна Добруджа са върнати на България през септември 1940 година, без да се пролива кръв в резултат на Крайовската спогодба и блестящата дипломация на цар Борис Трети. На 1 октомври 1940 година, българската армия влиза тържествено в Силистра.



Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе