Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Ученици издигнаха националния флаг в Силистра

Ученици издигнаха националния флаг в Силистра

С тържествен ритуал знамето бе издигнато от Никола Пламенов Колев - ученик от ПМГ "Св. Климент Охридски", Камелия Красимирова Славова - ученичка от спортното училище "Дръстър" и Радостина Пламенова Великова - ученичка от езиковата гимназия "П. Яворов".
"Националният дух ни дава сила и ни води към бъднини. Образование, духовност, последователен труд, работа за добруване. Това е бъдещето на силната и вечна Майка България!", каза в словото си кметът на Силистра д-р Юлиян Найденов. Венци и цветя бяха поднесени пред паметниците на Стефан Караджа, Капитан Георги Мамарчев и граф Лев Толстой. Името на големия руски писател Лев Толстой, чийто паметник е в Дунавския парк на Силистра, се свързва с участието му в обсадата на града през Кримската война в 1854 година.
Прояви по случай Националния празник имаше и в другите общини на Силистренска област. В село Кайнарджа, известно с историческата чешма, чието построяване се свързва с подписания през 1774 година Кючук-Кайнарджански мирен договор между Русия и Турция, е издигнат триметров паметник на руската императрица Екатерина Велика.
В Тутракан се намира паметникът на Суворов, подарен на жителите на града от администрацията на Санкт Петербург.
За руско-турските войни напомня и църквата "Света Троица" в с. Айдемир, в която има свещници, изработени от дула на руски пушки. В Алфатар по време на Освободителната война е направен първият превод на руски език на Ботевата балада "Хаджи Димитър", отпечатана през 1910 година в Санкт Петербург.


Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе