Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Завърши XVII-ят Национален ученически празник „За хляба наш…” в Благоевград

Завърши XVII-ят Национален ученически празник „За хляба наш…” в Благоевград

С концерт-спектакъл и награждаване на призьорите завърши Националният конкурс „За хляба наш...”. Представени бяха стотици творби от различни сфери на изкуството. Десетки купи, грамоти, медали, плакети и поощрителни награди бяха връчени на най-добрите.В двудневния празник се включиха 1333-ма ученици от 65 населени места в страната, 119 институции.

17-ото издание беше открито от Неврокопския митрополит Серафим, който направи тържествен молебен и ритуално освети хляба. Начало на състезанието дадоха седем отбора, които в три етапа мериха сили и знания за пътя на хляба от нивата до трапезата. Призовото място заеха децата от Кюстендил и Благоевград. Часове по-късно благоевградският театър се превърна в изложбена зала, която събра рисунки, приложно изкуство, празнични и обредни хлябове, макети и старинни уреди и пособия за приготвяне на хляб. В концерт – спектакъла „Молитва за хляба", който се проведе в обновената зала „Яворов“, се включиха ученици от цялата страна.

Празникът продължи с научна конференция „Да пребъде хляба”, до която бяха допуснати 16 ученици от Благоевград, Банско, Силистра, Сандански, Кърджали, Попово, Кнежа и Хасково. 40 групи представиха на сцена ритуали, драматизации, танци и песни, свързани с хляба под надслов „Хлябът, земя, мечти“.

XVII Национален ученически празник „За хляба наш...” се проведе под патронажа на кмета на община Благоевград д-р Атанас Камбитов. Проявата е част от Общинската програма за детето за 2015 г., от Националния календар за извънучилищните дейности на Министерството на образованието и науката и от Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби на Министерския съвет. Празникът се осъществи с подкрепата на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България и Регионален съюз на хлебопроизводителите и сладкарите.

Организатори на тазгодишния национален ученически конкурс „За хляба наш...” са община Благоевград, Обединен детски комплекс и Министерството на образованието и науката.  /Чуйте звуковия файл/ 



Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе