Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Криминално

Убийците на Ники на косъм от линч

Убийците на Ники на косъм от линч

Враца. Враца изригна срещу мутрите, които пребиха до смърт 16-годишния Николай Димитров. Стотици тийнейджъри и възрастни хора буквално обсадиха съда следобед в очакване Иван Каменов-Цофъра, Калин Димитров-Скинара и Ивайло Иванов-Акулата да бъдат докарани от следствения арест. За 14 часа бе насрочено съдебно заседание по молби на Цофъра и Скинара, с които те искат да бъде променена мярката им за неотклонение от "задържане под стража" в по-лека.

Тълпата заварди и двата входа, което наложи маневри за отклоняване на вниманието от колата на съдебната охрана. Предпазвани от мощен полицейски кордон, и тримата обаче се вмъкнаха благополучно в сградата, преследвани от скандирания: "Убийци" и "Затвор до живот" Почернените родители на детето - д-р Светослав Савчев и д-р Нонка Лилова, едва пристъпяха, подкрепяни от скърбящите им роднини. "Не снимайте мен, снимайте майките на убийците", помоли през сълзи д-р Лилова, която едва говореше от скръб и изтощение. "Линч за тези чудовища", продължиха да скандират стари и млади. И останаха да бдят под проливния дъжд и да чакат решението на магистратите.

Ако ги пуснат, ще стане страшно!, заканиха се от протеста. Стотици граждани пък се подписаха с искане за най-сурово наказание на мутрите убийци.

Наказателен състав на Врачанския окръжен съд с председател Агнеса Ставарова не уважи молбите на Цофъра и Скинара да бъдат пуснати от ареста. Чак, когато съдията обяви решението, стана ясно, че Акулата не е искал по-лека мярка. Но и той беше доведен с белезници от съда. На излизане от залата тримата казаха троснато, че не се чувстват виновни. Разбра се дори, че Скинара иска да се жени и пуснал молба да си направи сватбата в ареста, но тя не била уважена.

На излизане от Съдебната палата арестантите попаднаха под блокадата на протестиращите, които атакуваха колата на съдебната охрана. Настана меле, но десетките униформени, струпани да вардят бандитите, успяха да ги защитят. С викове "Защо пазите тези убийци?!", тълпата се втурна към следствения арест, където направи жива верига пред автомобила, който ги докара. Охранителите видяха, че е трудно да пробият през гневния народ и се отказаха да ги свалят, като ги закараха в затвора.

Подозират ги и за смъртта на Стефчо

Близките и приятелите на 19-годишния Стефан Георгиев също се включиха в блокадата на съда. Освен възмездие за убийците на Ники те поискаха разследване на мистериозната смърт на момчето, което трябваше сега да е първокурсник в Нов български университет. Стефчо бе намерен мъртъв пред блока, в който живее в квартал "Дъбника", на 7 септември. Криминалистите веднага обявиха, че се е самоубил, като се е хвърлил от покрива. Повече от 40 дни по-късно никой, който го е познавал, не вярва в тази версия. А съмненията отново падат върху гардовете на бар "Бирхале", където е бил и Стефчо, преди да умре.

В града пък не спират да се припомнят случаи на насилие от охранителите точно на това заведение. Малко преди да пребие Ники, Цофъра е бил пуснат от ареста заради друг жесток побой. Говори се, че тримата дори са млатили полицаи, но нещата са потулени. Затова врачани въстават срещу това потулване и тази безнаказаност. Едно от семействата, дошли на протеста, каза в прав текст: "Тук сме да разберем дали да си пращаме децата в чужбина или да ги оставим тук да ги убият".

Борислав Иванов - първи братовчед на Ники, буквално прегракна и не спря да крещи: "Чудовища, докога ще разплаквате майките на децата?". Той разказа, че във фаталната нощ на 31 август Ники е пребит пред дискотека "Бирхале", без да има каквато и да било вина. Просто едно момче от компанията му нарекло Акулата "Цайс", защото е с очила. Тогава гардовете се хвърлили точно на Ники, който така и не можа да стане десетокласник. Бутнали го по стълбите, а след това са скачали по главата му, ритали го, душили го, макар че той вече бил в безсъзнание. Когато пък Ники се прибрал вкъщи, бил много зле, но не посмял да издаде биячите си на родителите. Те се обаждали по телефона и го заплашвали, момчето очаквало всеки момент да нахлуят в дома му и да избият цялото семейство. В истински ужас изживяло дните, преди да изпадне в кома.

"Мозъкът му е бил на пихтия, лекарите в "Пирогов" са се чудили как живял толкова дълго с такива травми", разкри братовчедът. Но Ники е бил здрав и атлетичен, издъхнал на 42-ия ден след побоя. По ирония на съдбата той се поддържал във форма, защото искал да се реализира в правораздавателната система. Искал да учи в Симеоново. "Нека сега тази система, която той уважаваше и към която се стремеше, докаже, че си е заслужавало да й вярва, да накаже със затвор до живот неговите убийци", молят се близките му.

Когато обяви решението си, съдия Агнеса Ставарова подчерта, че то не е продиктувано под натиска на улицата и от обществените настроения в града срещу тримата, а се е произнесла така, както изисква законът. Засега обвинението срещу тримата е за нанасяне на тежка телесна повреда по хулигански подбуди, за което всъщност са задържани и за което районният съд ги остави в ареста преди десетина дни. Очаква се те да бъдат обвинени в убийство, но след като почина Ники, е назначена медицинска експертиза, която да докаже има ли връзка между травмите от побоя и смъртта му.

"Експертизата все още не е готова", съобщи окръжният прокурор Светлозар Лозанов. "Като магистрат аз все още не мога да кажа има ли такава връзка, но като човек съм убеден, че има. На това мнение е и лекарското съсловия в региона. Десетки доктори също се присъединиха към протеста. В отворено писмо те изказаха категоричната си професионална позиция за очевидната връзка между нанесения побой и смъртта на Ники.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе