Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

370 убити при ударите на Русия

370 убити при ударите на Русия

370 души са убити от началото на руските въздушни удари в Сирия на 30 септември. От около една трета от загиналите са цивилни, твърди Сирийският център за наблюдение на човешките права, цитиран от АФП. От центъра уточняват, че са убити 243 "бунтовници" (както ги определят, б. р.), като сред тях 52-ма от "Ислямска държава", и 127 цивилни. Сред загиналите цивилни са 36 деца и 34 жени, твърди директорът на центъра Рами Абдулрахман.

Москва започна въздушни удари в Сирия в сътрудничество с правителството на президента Башар Асад и твърди, че удря основно по позиции на ИД и по-малко по други терористи. Сирийските бунтовници и тези, които ги подкрепят, обаче обвиняват Русия, че удря "умерената опозиция" в опит да укрепи режима на Асад. За последното денонощие руските сили са ударили 60 обекта.

Американското правителство пък вече не настоява Асад да се откаже от властта веднага, коментираха от Държавния департамент на САЩ. "Ясно показваме, че Асад не трябва непременно да си върви утре или вдругиден", каза говорителят на ведомството Марк Тонър. Въпреки това, според САЩ, Асад в крайна сметка не може да остане на власт, посочи той. Турция пък е готова да приеме политически преход, при който Асад остава символично на власт за 6 месеца преди да напусне поста, разкриха двама високопоставени представители, цитирани от Ройтерс.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе