Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Убиха мозъка на атаките в Париж (ОБЗОР)

Убиха мозъка на атаките в Париж (ОБЗОР)

Разпознаха Абделхамид Абаауд с ДНК анализ, тялото му било в шрапнели

Белгиецът Абделхамид Абаауд, заподозрян в организирането на атаките в Париж на 13 ноември, е бил убит при спецакцията на френската полиция в парижкото предградие Сен Дени в сряда. Взривилата се с него жена е братовчедка му Хасна Аитбулахсен, потвърдиха днес от прокуратурата в Париж.

Абаауд бил разпознат късно, защото тялото му било силно увредено от шрапнели, а един от етажите на къщата, в която бил убит, буквално се е срутил. Още не е ясно дали е бил повален от куршум, или от взрив. При същата акция Хасна се взриви с колан с експлозиви. Тялото на Абаауд било идентифицирано чрез проби от кожата и слюнката му, с помощта на ДНК анализ. ДНК-то на терориста било изпратено на френската полиция от белгийските им колеги.

Френският вътрешен министър Бернар Казньов посочи, че за местонахождението на терориста не е получавана информация от страна членка на ЕС. По-рано се смяташе, че джихадистът се намира в Сирия. Казньов добави, че 3 дни преди акцията в Сен Дени Париж е получил данни от страна извън ЕС, че Абаауд е забелязан в Гърция. Казньов посочи още, че терористът успял да се прибере от Сирия в Европа, въпреки че срещу него бе издадена международна заповед за арест.

Испанският вътрешен министър Хорхе Фернандо Диас пък съобщи, че Абаауд се е опитвал да вербува за ИД жени в Испания. По думите му терористът се свързвал с тях в социалните мрежи.

Британският в. "Дейли Мейл" разказва, че Абаауд като дете бил умен и образован, лидер сред приятелите си. По-късно станал престъпник и се превърнал в срам за семейството си. Той бил син на марокански предприемач и получил добро частно образование. След като заминал да се бие в Сирия и вербувал и 13-годишния си брат обаче, близките му го намразили. Майка му Бади изпаднала в депресия и от срам се върнала да живее в Мароко. Баща му пък рядко излизал по улицата. Миналата година било съобщено, че Абаауд е убит в Сирия. "Молим се наистина да е мъртъв", казала тогава кака му Ясмина.

Хасна обичала чашката

Братовчедката на терориста Абделхамид Абаауд - Хасна Аитбулахсен, която се взриви с него в парижкото предградие Сен Дени в сряда, била почитателка на алкохола и социалния живот и доскоро се обличала с дънки и маратонки, съобщават британските медии. Съсед споделя, че допреди няколко месеца 26-годишната Хасна носела дънки, маратонки и черна шапка. Наскоро обаче започнала да носи никаб и да крие лицето си. Хасна била известна и с прякора Каубойката, тъй като харесвала големи шапки.

"Не се плашеше от никого. Беше като малък войник. Беше много жива, много динамично момиче", обяснява един от съседите.

Няколко часа преди акцията в Сен Дени тя пазарувала в ресторант за бързо хранене и изглеждала много спокойна, разказват очевидци.

Ислямист застреля двама войници в Босна

Ислямист уби двама босненски войници, рани още един и трима цивилни при нападение в столицата на Босна и Херцеговина - Сараево, съобщи Франс Прес. Мъжът стрелял срещу пункт за залагания и автобус от градския транспорт, поясни говорителят на полицията Ирфан Нефич. Според свидетели, убиецът носел на главата си лента с надпис на арабски. Терористът - Енеш Омерагич на 34 г., се самоубил, докато полицията щурмувала дома му часове след атаката, извършена близо до казарми в покрайнините на града.

5000 изстрела при операцията в Сен Дени

Френската полиция е произвела към 5000 изстрела при 1-часовата престрелка с терористите по време на операцията в Сен Дени, заяви прокурорът на Париж Франсоа Моленс. В същото време източници на иракското разузнаване съобщиха, че парижките атаки са планирани в сирийския град Ракка, където нападателите били специално тренирани за операцията, за да бъдат изпратени във Франция. През последните 3 дни Ракка бе подложен на засилени въздушни удари, след като "Ислямска държава" пое отговорност за кървавите атентати във френската столица.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе