Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Йордан Кисьов отбелязва 50 години творческа дейност с изложба

Йордан Кисьов отбелязва 50 години творческа дейност с изложба

С около 25 творби силистренският художник Йордан Кисьов отбелязва днес 50 години творческа дейност. Самостоятелната ретроспективна изложба ще бъде открита в 17.00 часа в Художествената галерия в Силистра.

Кисьов е един от най-изявените български художници през последните десетилетия. Член е на СБХ от 1976 г. През 1986 г. получава званието "Заслужил деятел на културата".

Преди година стана носител и на Националната награда за живопис "Владимир Димитров - Майстора". Директор е на Художествената галерия в Силистра от 1990 г. до 2013 г. Негови картини има в галерии у нас и в чужбина, както и в частни колекции.


За Йордан Кисьов казват, че професионално и творчески е свързан със Силистра и с Художествената галерия в крайдунавския град. През 1972 година с откриването ѝ става първия неин уредник, а почти двадесет години по-късно и неин директор. Изложбата тази вечер ще представи картини от фонда, разказа наследникът на поста Йордан Колев. Родени на една дата, с едно име, но в различни години.

Колко са картините нарисувани за 50 години Йордан Кисьов не може да каже. Колко са и изложбите - също, макар в последно време да ги е ограничил до три на година. Има ли картина, която да е в съзнанието му, но все още да не е нарисувана – да, но още не е избистрена идеята, сподели той.


Какво виждат зрителите в платната му – "едни виждат сълзи, други съзират усмивка", коментира на всяка своя изложба художникът. Но всеки има свобода на възприятията, казва той, докато си спомня своя изложба в Будапеща преди години.

В последните години, когато твори по-модерно изкуство, Кисьов използва неконвенционални изразни средства – сред които асфалт, утайки от кафе, заместващи боите или миксирани в тях, както и отпадъчен материал.

Ретроспективната изложба посреща с молба да му даде Бог още дни, сили и идеи, които да изобрази на платното.

снимки: Незабравка Кирова

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе