Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Турция започва офанзива срещу ИД

Турция започва офанзива срещу ИД

Турция обяви, че планира скоро да започне военна кампания срещу терористичната групировка "Ислямска държава", която обвинява за извършването на най-смъртоносните атаки в историята на страната, съобщава Франс прес.

"Имаме планове за военни действия срещу тях в следващите дни", обяви на конференция в северния иракски град Арбил турският външен министър Феридун Синирлиоглу, описвайки екстремистите като "явна и непосредствена заплаха". "Ще видите. Трябва всички да бъдем заедно срещу тази заплаха", добави той, цитиран от турската агенция Анадолу, като повече подробности не се съобщават.

Турски прокурори обявиха, че спяща клетка, действаща по разпореждания на ИД в Сирия, е извършила двойния атентат по време на мирна демонстрацията в Анкара, при която загинаха 102-ма души, а други 500 бяха ранени. Прокурорите заявиха, че екстремистите са искали да осуетят парламентарните избори в неделя, след които Партията на справедливостта и развитието отново спечели пълно мнозинство в парламента.

Москва с ракетни системи в Сирия

Русия е изпратила ракетни системи в Сирия, за да защитава своите въоръжени сили там, заяви командващият руските военновъздушни сили генерал-полковник Виктор Бондарев, предаде Ройтерс. Той каза, че руски изтребители може да бъдат похитени в страни, съседни на Сирия, и да бъдат използвани за атаки срещу руските въоръжени сили. "Направихме преценки на всички тези възможни заплахи. Изпратихме не само изтребители, бомбардировачи и хеликоптери, но и ракетни системи в Сирия. Трябва да бъдем готови", заяви Бондарев.

Джихадисти плениха бременна журналистка

Терористичната групировка "Джебхат ан-Нусра" държи в плен германска журналистка, която според тях е бременна, съобщава тв каналът "Ал Арабия". За освобождаването й екстремистите искат от Берлин откуп в размер на 6 млн. евро.
Журналистката, чието име не се разкрива, се прехвърлила незаконно от Турция на сирийска територия преди месец. Около десет дни след пресичането на границата тя била пленена от членове на "Джебхат ан-Нусра".

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе