Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Турция: ЕС ни унижава

Турция: ЕС ни унижава

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу обвини ЕС, че унижава страната и отново обвърза изпълнението на споразумението за миграцията с падането на визите за турски граждани.

В интервю за в. "Билд" дипломат №1 на Турция каза, че турският народ е травматизиран след опита за преврат на 15 юли, а европейците унижават страната, вместо да й помогнат. Той изрази съжаление за замразяване преговорите за присъединяване на Турция към ЕС и за премахване на визите за турските граждани. Според Чавушоглу Анкара е положила усилия, каквито много малко други страни са полагали, за да изпълнят условията за присъединяване към ЕС, но в замяна получава само заплахи, обиди и пълен блокаж. "Питам се какво престъпление сме извършили? Защо е тази враждебност?", продължава външният министър, който миналата седмица обвини ЕС, че изостря антиевропейските чувства в Турция, като насърчава и извършителите на преврата.

"Ясно е: или ще прилагаме заедно всички споразумения, или ще се откажем от тях", каза Чавушоглу в отговор на въпрос дали Турция ще допусне отново стотици хиляди хора да тръгнат по море към Европа.

В същото време полицията щурмува сградата на Съдебната палата в Истанбул и последваха масови арести на заподозрени за връзки с живеещия в САЩ ислямски проповедник Фетуллах Гюлен, когото Анкара обвинява за опита за преврат от 15 юли. Издадени бяха заповеди за задържането на 173-ма съдебни служители, полицаи обискираха канцелариите им. Входовете на сградата бяха блокирани, а няколко души отведени за разпит в рамките на разследването на опита за преврат.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе