Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Турция строи изкуствен Босфор

Турция строи  изкуствен Босфор

През следващите седмици Турция ще проведе търг за Канал "Истанбул", мега инфраструктурен проект, включващ изграждането на 45-километров корабоплавателен канал в Истанбул, успореден на Босфора. Това съобщи президентът Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от Hurrityet Daily News и препечатан от  "Фокус".

Първата стъпка бе направена в края на моя кметски мандат, сега  ще актуализираме проекта, каза Ердоган на среща с износители на услуги в конгресния център в Истанбул.

Канал "Истанбул" е в дневния ред на правителството от 2011 г., но реализирането му се забавя няколко пъти поради финансови проблеми и опасения за околната среда. С канала правителството се стреми да отвори изкуствен морски път между Черно и Мраморно море, за да смекчи трафика на петролни танкери през Босфора, както и да изгради нови, устойчиви на земетресения, жилищни райони по протежение на канала. Природозащитниците изразиха сериозни опасения относно изкуствения канал, като твърдят, че морският път ще навреди на подземните водни ресурси на Истанбул и ще застраши Мраморно море.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе