Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Турция спря 23-ма терористи от Сирия

Турция спря 23-ма терористи от Сирия

Багдад: Анкара се опитва да възроди Османската империя

Турски войници задържаха 23-ма души по подозрение, че са бойци на джихадистката групировка "Ислямска държава", заедно с 21 деца при опит да преминат нелегално границата й със Сирия. Това съобщи Франс Прес, като се позовава на военно комюнике. Заподозрените, чиято националност не се разкрива, били арестувани при опит да влязат в страната от Сирия, преминавайки през окръг Елбейлъ в провинция Килис. Ден по-рано армията задържа друга група от шестима предполагаеми членове на ИД, както и осем деца, опитващи се да преминат нелегално от Сирия в Турция в същия район.

Онази нощ пък стана ясно, че Гърция е поискала подкрепления от кораби на Европейската агенция за контрол на външните граници на ЕС, за да връща в Турция от своите острови пристигащите, за които е преценено, че не могат да получат убежище в Европа. Това разкри гръцкият министър на външните работи Никос Кодзиас. Той уточни пред Франс Прес, че обявил това "предложение" пред гръцки журналисти при посещение в Берлин, като го представил на германския си колега Франк-Валтер Щайнмайер.

В същото време премиерът на Ирак - Хайдер ал Абади, обвини Турция, че се опитва да възстанови Османската империя, посягайки на териториалната цялост на съседите си, съобщи електронният в. "Ираки Нюз". "Турция ни казва, че смята да се бори с "Ислямска държава", а аз й отговарям честно, че не виждам доказателства за това", казва Абади. "Смятам, че турците не трябва да приемат кюрдите за главния си проблем, а да сменят приоритета си и да приемат "Ислямска държава" като такъв", добави иракският премиер. Според него групировката е отговорна за бомбардирането на някои райони на Турция и това е предупреждение към Анкара да приеме сериозно заплахата, идваща от нея. Абади е категоричен, че навлизането на турски части на иракска територия е неприемливо и призова Анкара да ги изтегли.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе