Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Турция: Предразсъдъците на държавите-членки ни пречат за ЕС

Турция: Предразсъдъците на държавите-членки ни пречат за ЕС

Анкара. "Турция вероятно никога няма да се присъедини към Европейския съюз заради предубедените позиции на държавите членки", заяви турският министър по европейските въпроси Егемен Багъш, предаде Ройтерс.

"По-вероятно е Турция да договори специален достъп до пазара на ЕС, подобно на Норвегия", е заявил Багъш в интервю за The Telegraph.

Той отбеляза, че страната е станала жертва на предразсъдъци както в стремежа си да влезе в ЕС, така и в неуспешния си опит да бъде домакин на Олимпийските игри през 2020 г., без обаче да назовава конкретни страни.

"Те трябва да разберат, че не вредят на мен като ме карат да чакам. Те вредят на себе си", подчерта Багъш.

Германия и Франция от дълго време се притесняват от евентуално членство на мюсюлманската страна в блока заради опасения, че културите различния на Турция и нейният размер ще затруднят интеграцията й.

Германският финансов министър Волфганг Шойбле категорично изрази опозицията на Берлин през юли като каза, че Турция не е част от Европа. Преговорите за членство на Турция в ЕС започнаха през октомври 2005 г. и досега е затворена само една от общо 35 преговорни глави.

Според годишния доклад "Трансатлантически тенденции" все по-малко турци подкрепят членството в ЕС. Общо 44% от анкетираните турци одобряват присъединяването на страната им към ЕС. За сравнение - миналата година 48% са посочили, че подкрепят членството на Турция в ЕС, а през 2004 г. - 73%.

Все повече турци не одобряват евентуалното членство на страната им в ЕС - 34% от анкетираните тази година. Миналата година 29 на сто са били срещу еврочленството, а през 2004 г. - едва 9%.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе