Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Турция се пазари с Европа за бежанците

Турция се пазари с Европа за бежанците

Турция няма да държи вечно на своя територия бежанците, за да угоди на Европа. Това предупреди турският премиер Ахмет Давутоглу ден след визитата на германския канцлер Ангела Меркел в Истанбул. В същото време Давутоглу поиска повече пари от ЕС, за да възпира имигрантите, и заяви, че веднага могат да бъдат отворени шест преговорни глави по пътя на Турция към съюза. "Турция не е концентрационен лагер и няма да държи бежанците на своя територия постоянно, за да угоди на Европа, която иска да намали притока на хора", каза Давутоглу в тв интервю.

Той отбеляза, че страната му иска свежо европейско финансиране за справяне с мигрантите, като сумата за това бъде преразглеждана всяка година. Миналата седмица европейските лидери заявиха, че са се споразумели за план за действие с Анкара, а германският канцлер Ангела Меркел посочи, че е била дискутирана сумата от 3 милиарда евро. Според Давутоглу тези средства би трябвало да са подкрепа за Анкара само на първия етап, като турската страна не иска да се фиксира върху това, тъй като финансовите изисквания може да се повишат. "Смятаме, че тези средства трябва да постъпват не от преди създадените фондове. Това трябва да бъде нов и отделен фонд за финансиране на проблема с бежанците", каза Давутоглу, цитиран от Ройтерс.

В неделя Меркел предложи на Турция бърз напредък по пътя й към ЕС и ускорена визова либерализация, а в замяна Анкара трябва по-бързо да се съгласи на споразумението за реадмисия. Давутоглу заяви, че позицията за по-ранна визова либерализация е "положителна", но въпросът ще добие повече яснота през следващата година. Премиерът смята също така, че незабавно могат да бъдат отворени шест нови преговорни глави с ЕС. Кипър обаче предупреди, че няма да оттегли възраженията си срещу отваряне на замразените глави. Междувременно политиката на Меркел на "отворени врати" за бежанците и реверансите й към Турция предизвикаха критики от консервативните съюзници в нейната управляваща коалиция. Един от висшите политици в Бавария, която е крепостта на ХСС - сестринската партия на ХДС на Меркел, предупреди дори и да не се помисля за членство на Анкара в ЕС. "Ние не трябва да правим твърде много отстъпки на Турция: присъединяването й към ЕС не е на дневен ред", каза Герда Хаселфелд, високопоставен член на ХСС, пред вестник "Ди велт".

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе