Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Турция дава паспорти на 500 000 сирийци (ОБЗОР)

Турция дава паспорти на 500 000 сирийци (ОБЗОР)

Новите граждани ще имат право на глас от края на април

Над 500 000 сирийски бежанци ще станат пълноправни турски граждани и ще получат право на глас от края на този месец. Това ще стане благодарение на промени в закона за големите общини в страната, съобщава БГНЕС.

На общините вече се отпускат бюджети, планирани и на базата на броя на лицата, търсещи убежище, а най-облагодетелствани с тези средства се очертава да бъдат югоизточните провинции Шанлъурфа и Газиантеп. "Приходите на провинции като Шанлъурфа, Мардин, Газиантеп и Хатай ще се увеличат според броя на бежанците, търсещи убежище. Тези хора ще бъдат включени в съществуващата популация и ще се интегрират. Ако по официални данни броят на сирийците е 500 000 души, към този на местното население ще бъдат добавени всички тези хора, а за тях Общинската банка ще осигури дял в бюджета", обясни зам.-председателят на Партията на справедливостта и развитието Ахмет Факъбаба.

По новия закон бежанците получават право на гражданство пет години след пристигането си. Първите търсещи убежище от Сирия и Ирак са пристигнали в страната на 29 април 2011 г. и от същата дата тази година вече може да станат пълноправни граждани.

Депутатът от Народно-републиканската партия Ердоан Топрак предупреди, че проблем ще се появи през 2019 година, когато са планирани три избора и електоралният баланс ще се преобърне. "В случай на едни предсрочни избори 400-500 000 нови граждани ще имат правото да гласуват. Политическата сцена ще се промени чувствително в югоизточните и въобще в пограничните райони, където се намират бежанците, твърди той.

Президентът Реджеп Ердоган обещава само за една година целият Югоизток да бъде построен отново и със средства от държавната агенция по строителството TOKI да се изградят жилищни комплекси и инфраструктура, допълва още Топрак. Той обаче смята, че обръщането на демографската структура на районите с местно кюрдско население цели именно неговото претопяване в масата от бежанци, които ще се окажат турски граждани с равни права и това ще е резултатът от стратегията на управляващата ПСР.

Белгия хвана последния заподозрян от Париж

Властите в Брюксел са арестували последния заподозрян за атаките в Париж на 13 ноември - Мохамед Абрини, съобщиха вчера белгийските медии. Според някои информации именно той е "мъжът с шапката", издирван и за участие в атентатите в Брюксел на 22 март, но информацията не бе потвърдена от прокуратурата.

Според медиите Абрини е бил задържан в брюкселския квартал "Андерлехт". Говорител на полицията в белгийската столица също потвърждава, че Абрини е в ръцете на полицията. Няма обаче яснота кога и как е бил задържан предполагаемият терорист, който е приятел от детството на двама от парижките атентатори - братята Салах и Брахим Абдеслам.

От прокуратурата потвърдиха вчера, че са извършени няколко нови ареста във връзка с атентатите в Брюксел. Няма обаче потвърждение, че Абрини е задържан точно при тази акция.

Ден по-рано белгийската полиция разпространи видеозаписи на мистериозния "мъж с шапката", който е заснет заедно с атентаторите Ибрахим Бакрауи и Наджим Лахрауи на летище "Завентем" минути преди смъртоносните атентати на 22 март. Според белгийската телевизия VRT има голяма вероятност именно той да е арестуван и това да е самият Абрини.
За Абрини е известно, че е приятел от детството с терориста Салах Абдеслам, който не се взриви в Париж и бе задържан миналия месец в Брюксел. Абрини и Абдеслам са заснети заедно на бензиностанция три дни преди атаките в Париж, а следите на Абрини оттогава се губят.

Атина даде ултиматум на бежанците

Хиляди мигранти и бежанци лагеруват на най-голямото пристанище на Гърция в близост до Атина - в град Пирея. Властите им дават две седмици, за да се преместят в построените от армията лагери доброволно или ще бъдат експулсирани със сила, предаде Irish Examiner.

Предупреждението идва, след като почти една трета от 52 000 мигранти, блокирани в Гърция заради затварянето на европейските граници, заявиха, че отказват да се преместят в организираните подслони.

180 000 мигранти за 3 месеца в Германия

Броят на подадените молби за убежище в Германия се е увеличил през първото тримесечие на 2016 г., докато властите в страната все още не са приключили с обработката на молбите на пристигналите през 2015 г., предаде Ройтерс.
От сирийски граждани са подадени почти половината от общо 181 000 молби за 2016 г. Броят им почти се е удвоил спрямо броя на бежанците, поискали убежище за същия период през 2015 г. Броят на пристигащите обаче отбелязва спад през март след затварянето на Балканския маршрут.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе