Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Тунизийски главорез дирижира парижките кланета

Тунизийски главорез дирижира парижките кланета

Тарторът собственоръчно разстрелва от мотор двама опозиционни депутати

Повечето от членовете на терористичната клетка, окървавила Париж на 13 ноември, са французи, живеещи в Белгия. Двете камикадзета, които разстреляха 89 души и се самовзривиха в концертната зала "Батаклан", обаче имат чисто френски произход. Омар Исмаил Мостефай е роден в бедно парижко предградие, където израства на улицата сред младежките криминални банди. По-късно семейството му се премества в тихия църковен град Шартър. Там той попада в мрежите на неустановен белгийски имам и през 2010 г. прегръща идеологията на салафитския джихадизъм. По-късно заминава за Турция, където дирите му се губят. Турските спецслужби изпращат два сигнала до френските си колеги, в които предупреждават, че Мостефай е потенциален терорист. Не получават никакъв обратен отговор от Париж. Другата "жива бомба" в "Батаклан" е 28-годишният Сами Анимур. Той е роден в тихото градче Дарси, където работи като шофьор на автобус. Радикализира се в местната джамия и през 2013 г. заминава на джихад в Сирия.

Баща му прави отчаян опит да го върне

и дори прониква във военна база на Ислямска държава. Сами обаче го посреща студено и дори се опитва да го вербува за делото на ИД. И двамата терористи смъртници са от алжирски произход, но засега не са оповестени данни те да са се познавали, преди да се съберат на бойните полета в Леванта. Полицията не е съобщила и за евентуални техни връзки с други алжирски екстремисти като братята Куаши. Според видния изследовател на радикалния ислям Жан-Франсоа Филю общ идеал и модел за подражание на новото поколение джихадисти във Франция е Бубакр ал-Хаким. Французин от тунизийски произход, той израства в 19-и район в Париж. Заедно с братята Куаши и други младежи през 2003 г. те учредяват мрежата "Бют-Шомон" под патронажа на самозвания имам Фарид Бенету, която се занимава с изпращане на бойци за нуждите на Ал Кайда в Ирак и военно обучение, включително с "Калашников". След разбиването на групировката от полицията ал-Хаким лежи в затвора от 2005 до 2011 г. Там той успява да усъвършенства знанията си за салафитския джихадизъм и допълнително се радикализира под ръководството на вербовчика на "Ал Кайда" Джамел Бехал. Зад решетките тунизиецът

лежи заедно с единия от братята Куаши

и малиеца Амеди Кулибали, които на 7 януари т.г. извършват разстрела в редакцията на "Шарли ебдо" и еврейска бакалия в Париж.
След като е освободен през 2011 г., Бубакр поема към Тунис. В северноафриканската страна ал-Хаким учредява групировката "Ансар ал-Шариа". Терористът собственоръчно застрелва в Тунис двама леви депутати - Мохамед Брахми и Шокри Белаид. И двете екзекуции са извършени по идентичен начин - убийците са на мотоциклет и успяват да се изтеглят, преди полицията да реагира. Малко след покушенията ал-Хаким полага клетва за вярност към халифа на ИД и отива да се бие в Сирия. Под бойния псевдоним "Абу Мукатил" тунизиецът отправя смъртни заплахи към "неверническа" Франция в поредица от видеопослания. Френските служби смятат ал-Хаким за един от командирите на средно ниво, отговарящи за европейските, и по-специално за френскоезичните джихадисти, обучаващи се в тренировъчните лагери на халифата.
Все още се проверява версията дали именно тунизиецът е координирал както последните терористични атаки, така и тези през януари, като тогава е давал заповедите на братята Куаши и Кулибали.

Планът за нападенията е бил далеч по-мащабен

Но в решителния момент Куаши не са успели да използват дадения им гранатомет, а Кулибали по неизвестни причини не съумява да взриви експлозива, който носи със себе си. След атентатите, погубили 17 живота, Бубакр организира бягството на приятелката на Кулибали - Хамид Бумедиен, към Сирия, под носа на всички европейски служби.
Ал-Хаким е най-последният отровен плод на трите поколения джихадисти, действащи на територията на Франция - алжирската Въоръжена ислямска група през 90-те, "Ал Кайда" през следващото десетилетие и ИД понастоящем.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе