Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Цветница е!

Цветница е!

С тържествена литургия в църквите в Североизточна България ще бъде отбелязан големият християнски празник Цветница. Традицията свързва Цветница с тържественото посрещане на Исус Христос в Йерусалим с палмови клонки. Всеки дошъл в църквата ще получи осветено върбово клонче за здраве и благоденствие на семейството и близките си.

За осигуряване реда и спокойствието при извършване на църковните служби по време на празника, кметът на община Шумен Любомир Христов разпореди да се осигури присъствието на органите на реда от ОД на МВР – Шумен в района на храма “Св. Възнесение Господне” за времето от 8.00 до 15.00 часа и около храма “Св. Три Светители” от 8.00 до 16.00 часа в неделя.

Цветница ще се отбележи с общоградски празник в Разград. От 11,00 ч. на площад „Възраждане“ ще бъде пресъздаден обичая „Кумичене“. Участват : Танцово студио „Калина-Рада“, Народно читалище „Развитие 1869“, Музикална школа „Илия Бърнев“, Център за работа с деца с Клас по поп пеене и  Балет „Арабеа“ и Детска танцова школа „Хорце“.

Община Силистра организира Празничен Великденски концерт с оркестър „Еделвайс” и с участието на Школата за народни танци „Калипетровци”. Концертът започва от 11.00 часа на площад „Свобода” в Силистра, а при лошо време ще се проведе в салона на общината.

Общински фолклорен събор ще се започне днес от 10,00 часа в тутраканското село Старо село. „Инициатива дава възможност за изява на 13 самодейни състава от региона. По този повод е изградено модерно съоръжение, което осигурява седящи места за 300 зрители“, каза за Радио Шумен кмета на Старо село Пламен Петров. Селото е най-голямото в Тутраканската община. На събора днес ще гостува фолклорна група от кубратското село Юпер. Момичетата и жените ще демонстрират обичая „Буенец“ - надиграване за спечелване на титлата "кумица".

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе