Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Криминално

Цветанов кътал рушвети в тайник (ОБЗОР)

Цветанов кътал рушвети в тайник (ОБЗОР)

3000 бона струвало разрешение за превоз на опасни товари ADR

401 000 лв. е скрил в тайник в гардероба на къщата на тъст си в Долни Дъбник шефът на изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" Цветелин Цветанов. Тази сума успяха да изброят антимафиоти при претърсването на дома на тъст му в града край Плевен. Когато отворили гардероба антимафиотите възкликнали "Това е пещерата на Али Баба", съобщиха днес от Специализираната прокуратура. Отделно служителите на ГДБОП намерили и 150 000 лв. в дома на Цветанов в столицата. В сейфа на изпълнителния директор в агенцията на бул. "Македония" са открити и иззети 13 000 лева и 6000 евро. Така общата сума открита при претърсванията на скривалищата на Цветанов нарасна на 576 000 лв. Други 225 000 лв. са открити при претърсванията на общо 60 апартамента и къщи в 12 града на свързани с корупционната афера в ДАИ. Сигналът за това, че генерираните от корупция средства са укривани в дома на тъста на Цветанов е получен вчера сутринта, почти 20 часа след започване на операцията на ДАНС, ГДБП и прокуратурата в сряда. 18 души бяха закопчани след полицейската акция. Тя стартира във Видин, където 20 изпълнителни директори на транспортни фирми се явяваха на изпит за получаване на сертификат "професионална компетентност". Разследващите установили, че кандидатите пишели на раздадените им бланки каквото искат, а след това в пликовете били слагани предварително решени листове. Успешното вземане на изпита струвал между 1500 и 2000 лв., обясниха вчера прокурорите.

Най-високо се котирал изпитът за вземане на удостоверение за превоз на опасни и високорискови товари ADR - 3000 лв.
Според прокуратурата служителите на ДАИ начело с Цветелин Цветанов организирали стройна система за събиране на подкупи от изпити за издаване на шофьорски книжки за различни категории, издаване на разрешения "професионална компетентност", издаване на разрешения IDR за преводи на опасни и специализирани товари, както и събирали т. нар. "такса спокойствие". При нея собствениците на транспортни фирми плащали сума между 5000 и 10 000 лв., за да могат техните камиони безпрепятствено да преминават през всички проверки на служителите на ДАИ.

"Има документирани случаи, когато след като камион е спрян за проверка на пътя, следва обаждане от нисокопоставен служител в агенцията, за бъде пуснат, без да бъде проверяван", заявиха от държавното обвинение. Специализираната прокуратура повдигна вчера обвинения на 9 души от 18-те задържани. Шестима от тях са служители на ДАИ - на директора Цветелин Цветанов, на шефовете на местните подразделения на агенцията в градовете Плевен и Габрово Емил Иванов и Венцислав Генов. Обвинени са и две служителки на агенцията - началници на отдели Соня Христова и Цветелина Динчева, както и на инспектора от Видин Иван Иванов. Обвинена е и собственичката на автомобилна школа във Видин Цецка Димитрова. Останалите двама обвинени са двама бивши служители на ДАИ Тихомир Вълчев и Пламен Ангелов, които са действали като приближени и облечени в доверието на Цветелин Цветанов.

Получавал парите чрез посредници

Цветелин Цветанов е получавал парите от страната чрез двама посредници. Това били бившите служители на ИА "Автомобилна администрация" Пламен Ангелов и Тихомир Вълчев, които Цветанов смятал за особено доверени лица и на практика играели ролята на негова дясна ръка в прибирането на рушветите. Те пък получавали пратките със събраните суми чрез фирми за пощенски услуги. Според изпълняващ функцията шеф на Специализираната прокуратура Андрей Андреево са засечени преводи от София, Видин, Габрово, Монтана, Враца, Ловеч, Варна и Хасково. "Всичко това говори за една особено стройна система за получаване и даване на подкупи. Много от хората в провинцията са играели като фигури, които са търсели хора, готови да платят за вземането на шофьорски книжки, разрешителни и удостоверения, без да полагат реално изпити", заявиха от прокуратурата.

Грози го затвор до 15 години

Цветелин Цветанов и групата му ги грозят присъди от 5 до 15 години затвор. Те са обвинени по чл. 301 и 302 за взимане на подкупи, съобщиха от държавното обвинение.
Цветанов е отказал да дава показания в етапа на повдигането на обвинение. Неофициално той обяснил, че намерените в дома му 150 000 лв. са пари от спестявания.
Групата се разследва за взимане на подкупи в периода от началото на 2015 година досега.
Самото разследване е започнало в ДАНС преди 6 месеца, след като са получени редица сигнали за корупционно поведение.

Георги Кадиев: Разпъвали са му политически чадър

Не си приписвам заслугата. Сигналът, който подадох до премиера, е малка капка от всички нарушения, обясни независимият депутат Георги Кадиев, който преди ден се похвали, че е подал сигнала до премиера за шефа на ДАИ. Сигналите дошли от цялата страна, най-много били от Ловеч, Плевен и София. Част от тях били за натиск върху превозвачески фирми за подкупи, за да не бъдат проверявани. Други разкривали за съществуването на тарифи, които всеки член от т.нар. мобилни групи на ДАИ, които проверяват по магистрали и пътища, трябвало да плащат на ден. За София "задължението" е по 50 евро на човек. Най-опасната схема е за купуване на шофьорски книжки. "Тук корупцията наистина убива - произвежда убийци на пътя", каза Кадиев.
Той бе категоричен, че над Цветелин Цветанов е имало политически чадър. Само допреди ден той е бил нещатен сътрудник на депутата от ГЕРБ от Плевен Владислав Николов, но още днес името на Цветанов е било изтрито от сайта на НС.

Цацаров: Не трябва да има такава концентрацията на власт в ДАИ

Главният прокурор Сотир Цацаров е убеден, че корупционната схема в Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация", заради която са задържани 16 души, включително шефът й Цветелин Цветанов, ще продължи да се възпроизвежда. Изходът според Цацаров е държавата да вземе мерки, за да не бъде концентрирана толкова власт в агенцията. "Според мен проблемът не е в това кое може да дисциплинира тези хора там. Агенцията концентрира издаването на документи, лицензи, разрешения, които са от огромен интерес за всеки търговец. Тя сама по себе си генерира корупционен риск, който очевидно не може да бъде овладян. Тази схема ще се възпроизведе отново. Държавата трябва да прецени дали всичко това да продължава да бъде концентрирано в едно структурно звено и неговата администрация, дали тези режими да продължават по този начин. Сменят се само хората през определени периоди", обобщи Цацаров. Обвинител номер 1 отбеляза, че до момента са задържани 16 души от агенцията и са извършени 54 претърсвания и изземвания. "Не може да се очаква, че всички задържани ще получат обвинения. Привлечени към наказателна отговорност ще бъдат не по-малко от 7 или 8 длъжностни лица", разясни Цацаров. Според него мащабите на корупционната схема обобщават всички документи, които изпълнителната агенция издава и които са свързани с автомобилния транспорт - издаване на регистрационни, лицензионни и др. документи на превозвачи, както и полагане на изпити и оценка на резултати за различни категории. "В конкретния случай говорим за няколко линии на разследване, но една от тях е съзнателно манипулиране на изпитите. Във Видин например у инспектори, които е трябвало да проведат изпит тези дни, са открити готови и решени тестове, които е трябвало да бъдат предадени на съответните лица, но това е само върхът на пирамидата", обясни Цацаров.

Цвета Караянчева: ГЕРБ не опъва чадъри над ДАИ

ГЕРБ по никакъв начин не опъва чадъри над никого и за нищо, заяви  зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цвета Караянчева в кулоарите на НС. Тя бе категорична, че трябва компетентните органи да си свършат работата и да се произнесат по въпроса. "Ако има нещо, нека се самосезират и да се стигне до края на всичко това, което се случва в ДАИ", каза тя.
Караянчева категорично отхвърли твърдението на независимия депутат Кадиев, че арестуваният шеф на ДАИ е протеже на Цецка Цачева и ГЕРБ-Плевен. "Г-н Кадиев може да си приписва тази заслуга за акцията в ДАИ, но аз като зам.-шеф на групата имах информация, че от три месеца вървят проверки и акцията ще бъде много мащабна, така че това е изцяло работа на правителството и компетентните органи", подчерта Караянчева.

Цецка Цачева: Виждала съм този човек само веднъж

Няма как аз да кадрувам в друго министерство, това е груба манипулация. Това заяви председателят на НС Цецка Цачева пред Нова тв по повод твърденията на независимия депутат Георги Кадиев, че тя е предложила арестувания Цветелин Цветанов за шеф на ДАИ. "Нито официално, нито неофициално имам нещо общо с този господин, виждала съм го един-единствен път на мероприятие в Плевен", отсече Цачева. "Няма такава система - председателят на НС да назначава хора в друго ведомство", поясни парламентарният шеф. Тя подчерта, че може да назначава само служители по трудово правоотношение в Народното събрание. Назначенията и контрола върху работата на съответните служители трябва да се търсят в съответното министерство, допълни Цецка Цачева.

Борисов: Наблюдаваме го от 4 месеца

От четири месеца тече разследването за корупция в ДАИ. Това разкри и премиерът Бойко Борисов. Той също коментира случая със задържания шеф на ДАИ, като разкри, че стаите за изпитите са били подготвени по начин, по който да бъде хваната измамата. "Няколко месеца наблюдаваме кабинета му, знаем всичките му шапки и каскети", увери Борисов. Министър-председателят призна, че "хванатият" шеф е член на ГЕРБ. "Няма да пожаля никого, независимо от коя партия е", се зарече Борисов. Той коментира и твърденията на депутата Георги Кадиев, че заслугата за разбиване на корупцията в ДАИ е негова. "На парламентарен контрол Кадиев ми подаде едно листче и само го попитах това за ДАИ ли е. Като ми каза, че е за тях, казах - "изчакай малко, работим много активно", разказа премиерът.

Старият началник продаваше книжки на неграмотни

Предишният шеф на ДАИ бе проверяван за издаване на шофьорски книжки на неграмотни хора. Корупционните схеми, с които се свързваше името му, доведоха до отстраняването му през 2014 г. Преди него в корупция бе уличен предшественикът му Валентин Божков и още 12 служители.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе