Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Момчето с церебрална парализа, което измина 300 км с колело

Момчето с церебрална парализа, което измина 300 км с колелоЗа здравите хора тялото е инструмент за постигане на мечтите. Понякога това тялото не е здраво и тогава от голямо значение е духът на човек. Има обаче и друг вариант, в който добрината на хората помага за постигането на целите. В предаването днес ще ви разкажем за една добрина, която вършителите ѝ наричат „кауза“. Благодарение на тази кауза едно момче с церебрална парализа успя да пропътува 300 км с колело по маршрута от Силитра до Никопол. Въпреки болестта, лошото време и напук на стереотипите.  

Мечтата на Петър Нефтелимов да усети порива на вятъра, пътешествайки като всички останали, се осъществява благодарение на четирима младежи, които решават да съберат средства за създаването на триколка за хора с двигателни увреждания. 
Петър няма как да ни каже за своите впечатления от пътуването, защото болестта не му позволява. Колкото и жестока да е тя, все пак не успява да му попречи да напише своите усещания.

Макар много лична, история на Петър Нефтелимов, сама по себе си, е пример за несломим дух и вяра в живота. Той страда от церебрална парализа, но това не му пречи заедно с група приятели да изминат 300 км с колело по поречието на река Дунав от Силистра до Никопол.  Всъщност идеята на велопохода е да се насочи вниманието към маршрута на "Евровело 6", недостъпен за хората с двигателни увреждания и възможността в България да се набавят специални велосипеди за живеещите в неравностойно положение. Със задачата да подсигурят велосипеди за трудноподвижните хора, се заемат Недялко, Иван, Александър и Кремена, които, оказва се, успяват. Вече са направили един велосипед и са на път да създадат втори. С първия вече сбъднаха мечтата на Петър и за 6 дни пътуваха из страната

Целта пред ентусиастите - Недялко Дервенков, Иван Димитров, Александър Хинков и Кремена Деспинова - инициатори на кампанията, е набирането на средства за изработка на още специализирани велосипеди, които ще позволят на хора с двигателни увреждания да си подарят незабравими преживявания напълно безплатно, да се почувстват свободни и да усетят магията на байктуринга. Може да подкрепите кампания в на сайта на организаторите balkanseverywhere.com.
Сред целите на кампанията са още ежегодно организиране на „ЕвроВело“ за всички, както и да помогнат на повече хора в неравностойно положение да усетят вкуса на свободата от придвижване с колело. Младите хора работят върху повишаване на информираността за мрежата на „ЕвроВело“ и по-специално - „ЕвроВело 6“ и „ЕвроВело 13“. Те се ангажират да популяризират инициативата със семинари, велосипедни състезания и присъствие в интернет, за да помогнат на повече хора в неравностойно положение да карат велосипед, заедно с всички останали любители на спорта.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе