Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Откриха центрове за мъже-жертви на семейно насилие в Турция

Откриха центрове за мъже-жертви на семейно насилие в Турция

Истанбул. В Турция мъжете, станали жертви на семейно насилие, вече могат да намерят подслон в открити в началото на месеца центрове за временно настаняване, съобщиха местни медии.

Наред с центровете за настаняване на жени - жертви на семейно насилие, министерството на семейството и социалната политика е отворило врати в началото на септември и на 2 пансиона за мъже - единият се намира в Истанбул с 12 места, а другият в Измир с 18 места.

Семейното насилие над жените е един от най-наболелите проблеми в Турция. Съдебната система прави опити да въведе мерки за превенцията му. Социалното ведомство е разкрило 89 пансиона, в които в момента живеят 2 409 жени.

Според закона за защита на семейството и превенция на насилието над жени, жертвите на насилие трябва да бъдат защитавани без да бъдат дискриминирани в зависимост от пола. В резултат на това, а и защото понятието "жертва на насилие" бе признато в съдебната система, министерството е задължено да осигури услуги за подслоняване и за мъжете, които са подложени на насилие. Така, за да изпълни закона, министерството отвори първите центрове за временно настаняване за мъже.

Властите ще предприемат необходимите действия, ако се окаже, че броят им трябва да се увеличи, посочват медиите.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе