Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Царицата на зумбата

Царицата на зумбата

Ива Коева спечели титлата Мис България в САЩ миналия уикенд сред оспорвана надпревара с още родни хубавици, живеещи зад океана. Идеен вдъхновител на конкурса е актрисата Боряна Павлова, която от години живее в Ню Йорк.
Ива заживява в страната на неограничените възможности още като тийнейджър.

Дойдох в Америка преди 9 години - след като завърших 9 клас в езиковата гимназия в Пазарджик. Да дойда тук не беше мое решение. Беше мечта на баща ми - да спечели зелена карта. Доста години не пропускаше да се запише в лотарията, подаваше документи от името на семейството. През 2008-а майка ми беше избрана и на 30 юни 2009-а кацнахме на американска земя. Когато влязох в езиковата гимназия, планът ми беше да замина за Германия след 12-и клас и там да запиша бакалавърска степен. Съдбата обаче ме изпрати малко по-далеч. Въпреки че
не знаех английски и не познавах никой бях щастлива от смелостта на родителите ми. Единствения човек, с когото се разбирах беше преподавателката ми по немски. Училището има програма за ученици, чиито роден език не е английският.

Всички преподаватели бяха любезни и внимателни. В класа ми имаше деца от Полша, Румъния, Мексико, Япония, Китай, Корея. Веднага след започването на годината, учителката по немски ме записа на състезание. И до днес не съм наясно за какво точно беше - все още не знаех как работи тукашната система. Съдейки по нейния ентусиазъм, трябва да е било престижно. Бях единствената от училището, записана за участие. Състезанието беше за щата Илинойс. Изкарах 96 от 100 възможни точки. Наградиха ме с медал, учителите се гордееха с мен. Доказах още в началото, че българите сме образовани. Това, че тогава не знаех английски, не ме караше да се чувствам малоценна - стимулираше ме да напредна бързо", разказва Ива. Но не крие, че България й липсва. След 12-ти клас се връща за абитуриентския бал на тукашния й клас.

Миналата година Ива е завършила бакалавър - индустриална и организационна психология. Веднага след това е започнала работа като помощник управител в една от най-популярните в Америка верига магазини за луксозно всекидневно облекло. Вече е начело на магазина и следващата й цел е управител на региона. Ива живее в Гленвю - предградие на Чикаго. "Обичам Чикаго! Възхитена съм от архитектурата и чистотата. Красотата му се дължи на пожар, който е бушувал от 8 до 10 октомври 1871-а. На времето градът е растял бързо и строителството не е било съобразено с безопасност. Чикаго е с мащабна инфраструктура, а между билдингите се намират така наречените "улици за смет". Благодарение на тях умело прикрива отпадъците", разказва тя.

Прибира се в България всяка година. Иска да преживее задушевната семейна обстановка около празниците. "Липсват ми още изгледът към планината от родния ми Велинград, малките разстояния и ходенето пеш", споделя Ива.

Тя има сериозна връзка

Приятелят й, Добромир Христов е ландшафтен архитект и главен проектант на биодизайн за България. "Той е от създателите на първия биодизайн басейн в България, който бе завършен през май. Изключително много се гордея с него!", казва Ива.
Решила е с част от наградата от конкурса да подпомогне българското училище в Чикаго. Другата ще дари на дома за деца, лишени от родителски грижи във Велинград. "Опознавайки момичетата и мотивацията им за състезанието, най-голямо впечатление ми направи Нина Рангелова. Тя участва, за да покаже женствеността на плувкините - и успя! Нина постави нов национален рекорд на олимпиадата в Лондон. Тя е борбена, изключително дисциплинирана и се готви отново да представи достойно България на олимпиадата в Рио догодина. Тъкмо заради това ще я подкрепя в подготовката. Вярвам в нея!", категорична е Ива. Младата дама поддържа форма с йога поне два пъти седмично. Тя е лицензиран зумба инструктор, но не преподава, защото няма време. Казва, че фигурата си дължи на ген, за което е благодарна на родителите си.

Животът тук ми харесва - редът, любезността. Америка ме обогати -

научих се да живея с хора от различни нации и да ги ценя. Бях и един семестър в Германия, благодарение на моя университет. Невероятно преживяване. Насърчавам всички студенти да се запишат на Еразъм или друга подобна програма. Тя е доволна от участието си в конкурса - като от всеки урок, даден от съдбата. "Титлата "Мис България в САЩ" не е само разходка по подиума. Тя е сбор от чар, елегантност, адаптация и бърза ориентация в непозната обстановка, свежи идеи и желание за тяхното осъществяване, добро сценично поведение. Благодарение на Боряна Паволва, Лилия Славова и Силвия Тасева подобрих мои качества и умения.

Лаура Чуканов, която е "Мис Юта" и спечели трето място на "Мис САЩ" преди няколко години, ме запита дали виждам промяна в България - ако не какво бих променила. Отговорът ми беше: да, има. Младите и борбени хора я реализират. Успехът до голяма степен е въпрос на усилие, мотивация и желание за просперитет, а не на заобикалящите условия", разправя още хубавицата от Чикаго.
Боряна КОЛЧАГОВА

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе